מרפאת עיניים

חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

בצקת מקולרית

בצקת ברשתית העין גורמת לפגיעה של ממש בראייה, ואף עלולה להחמיר ולהסתיים בעיוורון. הגורמים העיקריים להצטברות הנוזלים הם סוכרת ומחלת עיניים בשם AMD (ניוון מקולרי גילי). חשוב מאוד לאבחן את הבצקת מוקדם ככל האפשר, וכמובן גם לטפל בהתאם, על-מנת למנוע הידרדרות. בעמוד זה תמצאו סקירה מקיפה אודות המחלה ומידע שיעזור לכם לקבל את ההחלטות הנכונות.

מהם הסימפטומים של בצקת ברשתית העין?

בצקת מקולרית פוגעת באזור המקולה שברשתית. זהו החלק המרכזי של רשתית העין, השכבה שבה מתבצעת המרת האותות האופטיים שמגיעים לעין, כלומר האור, לאותות חשמליים שעוברים למוח לצורך פענוח. בהתאם המקולה אחראית על הראייה המרכזית ועל חדות הראייה – ולכן הצטברות של נוזלים בנקודה חשובה זו גורמת לראייה מטושטשת.

התיאור המקובל של חלק גדול מהסובלים מהתופעה הוא של התבוננות במציאות דרך פילטר מוזר או דרך זכוכית עכורה. דרך אחרת להבין כיצד נראית הראייה כשישנה בצקת במקולה היא להרכיב משקפיים עם מספר לא נכון. בכל המקרה התוצאה היא כאמור פגיעה ביכולת החיונית ובהיעדר טיפול אתם עלולים לאבד את הראייה באחת העיניים או אפילו בשתיהן.

בצקת ברשתית העין

הצטברות של נוזלים בחלק זה של הרשתית, גורמת לראייה מטושטשת

לתיאום תורים, ובירורים על בצקת מקולרית

צרו איתנו קשר > השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם!

״בעלי ביטוחי בריאות פרטיים זכאים לקבלת החזר תשלום על ייעוצים או בדיקות, בהתאם להסכם שלהם עם חברות הביטוח. כמו כן, מומלץ לבדוק את דמי השתתפות והזכאות מול קופת החולים״

הגורמים העיקריים לבצקת מקולרית

בצקת מקולרית יכולה להיות תוצאה של ניוון מקולרי או חסימת וריד ברשתית העין, וכן תופעת לוואי של סוכרת.

אצל חולי סוכרת, וליתר דיוק רטינופתיה סוכרתית אשר פוגעת בעיניים, מקור הבעיה הוא פגיעה בכלי דם. בעקבות הפגיעה ישנה דליפה של דם והוא מצטבר במקולה ומונע ראייה תקינה. על-פי ההערכות המקובלות, אצל אחד מכל 4 חולי רטינופתיה סוכרתית נוצרת בצקת מקולרית. חשוב להדגיש שבמרבית המקרים הפגיעה ברשתית מתרחשת רק אחרי 10-15 שנים של סוכרת, כך שניתן למנוע את הפגיעה בראייה.

ניוון מקולרי על רקע גיל (AMD) היא מחלת עיניים נפוצה בקרב בני ובנות 60 ומעלה. השכיחות בגילאים אלה היא 10%, והיא עולה ככל שהגיל עולה. עקב הניוון התאים ברשתית לא מקבלים את חומרי ההזנה הדרושים להם, מתנוונים ומתים. בשלב המתקדם של AMD, שנקרא “השלב הרטוב”, יש גם הצטברות של נוזלים בחלל העין ובפרט במקולה.

חסימה בווריד הרשתית (CRVO) או בהסתעפות שלו (BRVO) מובילה לעלייה בלחץ הדם באותו וריד. כתוצאה מכך ישנו סיכון מוחשי לקרע בווריד ולדימום. בשל הדימום הגוף מייצר כלי דם חדשים, אבל הם לא תקינים ולכן יש להם נטייה מוגברת לקרעים ולדימום נוסף – והתוצאה היא בצקת מקולרית. כשהפגיעה היא בסעיף של הווריד ייווצר כתם במרכז שדה הראייה. חסימה בווריד עצמו עלולה להוביל להידרדרות חמורה.

רטינופתיה סוכרתית

אצל חולי סוכרת, מקור הבעיה של בצקת מקולרית, היא עקב פגיעה בכלי הדם.

כיצד מתבצע אבחון בצקת מקולרית?

הכלי העיקרי שבאמצעותו מתבצע אבחון בצקת מקולרית הוא OCT. צילום OCT (השם הוא ראשי תיבות של המונח Optical Coherence Tomography) הוא דימות מדויק מאוד ולא פולשני של פנים העין. הבדיקה מתבצעת לאחר הרחבת אישונים, שכרוכה באי נוחות מסוימת, אבל בסך הכל הצילום לא גורם לכאב ואינו כרוך בשום סיכון שהוא. ה-OCT מאפשר לדעת בדיוק כמה נוזל הצטבר בתוך הרשתית ובהתאם את מידת חומרת המצב ואת הטיפול הדרוש.

דרכים נוספות לאיתור בצקת במקולה הן שימוש במנורת סדק או צילום פלורסצאין של קרקעית העין – צילום שמספק תמונה מפורטת של כלי הדם הלא תקינים ברשתית.

טיפול בבצקת מקולרית

עבור חולי סוכרת ולמי שסובל מיתר לחץ דם, מומלץ להקפיד על אורח חיים מתאים שימנע את החמרת המצב. פעולה חשובה נוספת היא שגרת מעקב קבועה אצל רופא עיניים בעל ניסיון באבחון וטיפול ברטינופתיה סוכרתית ובבצקת מקולרית. בכל מקרה אבחון מוקדם מגדיל משמעותית את הסיכוי להתמודד בהצלחה עם הבצקת.

אצל מי שכבר קיימת בצקת במקולה, ישנן שתי דרכים אפשריות לעצור את התדרדרות ואת הסיכון של אובדן הראייה: זריקות וטיפול בלייזר.

טיפול בבצקת מקולרית בזריקות מבוסס על עצירת הפעילות של חלבון בשם VEGF, שמעודד יצירת כלי דם לא תקינים ולכן מחמיר את הבצקת. הזריקות האפשריות הן אווסטין, לוסנטיס ואייליה. הבחירה ביניהן וכן קביעת פרוטוקול הטיפול הספציפי הן בהתאם למצב העין. למרות האסוציאציות הלא נעימות של הזרקות תוך עיניות, מדובר בטיפול פשוט יחסית, ללא כאב וללא תופעות לוואי משמעותיות.

טיפול בבצקת ברשתית בעזרת לייזר מאפשר צריבה מדויקת של כלי הדם הפגוע ועצירת הדליפה. במקרים שבהם הפגיעה היא במספר כלי דם יתבצע טיפול מקיף יותר שכולל צריבה בצורת רשת אחידה.

רופא עיניים מומחה לרשתית - בדיקת OCT

הניסיון שמבטיח אבחון מדויק וטיפול מיטבי

רופאי העיניים של מרפאת Eye Care הם מומחים מוערכים ובעלי ניסיון רב, באופן כללי ובפרט לגבי אבחון בצקת מקולרית וטיפול בה.

בנוסף תמצאו אצלנו ציוד משוכלל שמבטיח בדיקות מדויקות לחלוטין, ותורים קצרים - כך שלא תצטרכו לחכות זמן רב כדי לדעת בדיוק מה מצב המקולה והאם נדרש טיפול.

במידת הצורך, יבוצע הטיפול הנבחר - הזרקות תוך עיניות או לייזר - במיומנות גבוהה, כך שהבצקת לא תחמיר ולא תסכן את הראייה שלכם.

לתיאום תורים, וייעוץ אצל מומחה רשתית

צרו איתנו קשר > השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם!

״בעלי ביטוחי בריאות פרטיים זכאים לקבלת החזר תשלום על ייעוצים או בדיקות, בהתאם להסכם שלהם עם חברות הביטוח. כמו כן, מומלץ לבדוק את דמי השתתפות והזכאות מול קופת החולים״