מרפאת עיניים

חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

מחלות עיניים

העיניים הן איבר רגיש מאוד, ובפרט עלולות להופיע מחלות שונות שפוגעות בהן, ביכולת הראייה, בתפקוד התקין באופן כללי, ובאיכות החיים. בעמוד זה תמצאו סקירה של כל מחלות העיניים הנפוצות, כולל המלצות על טיפולים מתאימים לכל אחת מהן.

מחלת הגלאוקומה

קבוצת מחלות שהמכנה המשותף להן הוא פגיעה בעצב הראייה – מצבור של מיליון סיבי עצב שהתפקיד שלהם הוא להעביר את המידע מהעין, וליתר דיוק מהרשתית, אל המוח הגדול. 30% מהחולים בגלאוקומה יאבדו את יכולת הראייה באחת העיניים ו-1 מכל 10 חולים יתעוור.

סימפטומים: אצל תינוקות וילדים, במקרים של גלאוקומה מולדת, ישנה רגישות מופרזת לאור, שינויים בצבע העין בגלל גוון אפרפר של הקרנית, נטייה לכווץ את העפעפיים, מצמוץ תכוף, דמעת וגם הבדלים בגודל העיניים. אצל מבוגרים בשלב הראשוני אין סימפטומים בולטים ולכן חשוב להגיע לבדיקות תקופתיות החל מגיל 40.

גורמים למחלה: הגורם הנפוץ ביותר לגלאוקומה הוא עלייה של הלחץ התוך עיני. גלאוקומה עלולה להיות גם מולדת, על רקע תורשתי, כשפגם גנטי גורם למבנה העין להיות לא תקין. סיבות אפשריות נוספות הן סוכרת, פגיעה באספקת הדם לראש עצב הראייה, לחץ מכני עליו, הצטברות של חומרים רעילים בעצב החשוב וגם אובאיטיס (דלקת בעיניים – פירוט בהמשך) עלולה להוביל לגלאוקומה.

אבחון: אבחון גלאוקומה מתבצע בעזרת בדיקת לחץ תוך עיני עם מכשיר שנקרא טונומטר, על בסיס מיפוי רשתית (בדיקה שנקראת גם OCT) ו/או מדידת אורך גלגל העין (כשישנו חשד לגלאוקומה מולדת). בנוסף תתבצע בדיקה של שדה הראייה, באופן ידני או ממוחשב.

טיפול בגלאוקומה: סוגים שונים של טיפות עיניים, שכולן נועדו להפחית את הלחץ התוך עיני, וסוגים שונים של ניתוחים שגם הם מבצעים את אותה פעולה (ניתוח הוא אופציה שנשקלת כשהמצב חמור והטיפות כבר לא עוזרות).

דלקת בלפריטיס - דלקת שפת העפעף

דלקת שפת העפעף - בלפריטיס

דלקת שמתפתחת בעפעפיים בעקבות חסימה של פתחי הבלוטות שמפרישות שכבה שומנית בדמעות. סימפטומים: נפיחות בעפעפיים, גרד, הפרשות מהעפעפיים, הידבקות שלהם, יובש בעין, תחושת אי נוחות, כאב, ירידה בראייה. בלפריטיס עלול להוביל להיווצרות שעורה בעין לעתים קרובות וכן לכלזיון (שעורה כלואה). גורמים: גיל מבוגר, עור שמן, קשקשים ומחלות עור.

טיפול: קומפרסים של מים חמימים שומרים על ההיגיינה באזור העפעפיים ומונעים זיהומים, כשבנוסף החמימות גורמת להתרחבות הפתחים של הבלוטות. מומלץ לבצע במקביל עיסוי עדין של העפעפיים, מהבסיס לכיוון הריסים. בחלק מהמקרים ייעשה שימוש במשחות אנטיביוטיות, עם או בלי סטרואידים, למשך פרק זמן ארוך.

לתיאום תורים, ייעוץ ובירורים

צרו איתנו קשר > השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם!

״בעלי ביטוחי בריאות פרטיים זכאים לקבלת החזר תשלום על ייעוצים או בדיקות, בהתאם להסכם שלהם עם חברות הביטוח. כמו כן, מומלץ לבדוק את דמי השתתפות והזכאות מול קופת החולים״

ניוון רשתית (AMD)

מחלה נפוצה שהשם המדויק שלה הוא ניוון מקולרי על רקע גיל (Age related Macular Degeneration), וכפי שניתן להבין היא פוגעת בעיקר במבוגרים (החל מסביבות גיל 60 השכיחות מתחילה לעלות, ובקרב בני ובנות ה-75 ומעלה שליש מהאוכלוסייה סובל ממנה).

סימפטומים: ניוון מקולרי פוגע במקולה, האזור שבמרכז הרשתית שהיא השכבה שמתרגמת אור לאותות עצביים. בשלב הראשון של AMD, שנקרא השלב היבש, הירידה באיכות הראייה קלה יחסית, אם כי כבר ישנו קושי להסתגל לתנאי חשיכה ולהבחין בצבעים. כמו כן בהדרגה קשה יותר לקרוא ולכתוב, ובשלב המתקדם יותר, שנקרא AMD רטוב, כבר מופיע כתם שחור במרכזו של שדה הראייה. ללא טיפול מתאים הכתם ילך ויתרחב, ויגביל יותר ויותר את היכולת לראות.

גלאקומה

גורמים למחלה: ניוון הרשתית מתרחש כאמור בעיקר בגילאים מבוגרים. עישון מגדיל במידה משמעותית את הסיכון לכך, וגם יתר לחץ דם ועודף שומנים בדם הם גורמי סיכון. כמו כן קיים מרכיב גנטי ל-AMD.

אבחון: אבחון רשתית מבוסס על בדיקת קרקעית העין (שאותה ניתן לבצע במספר דרכים) ו/או על מיפוי רשתית (בדיקת OCT).

ככל שהאבחון מוקדם יותר כך גדל הסיכוי לעכב את התפתחות המחלה והחמרת המצב, ולכן בגילאים מבוגרים חשוב להגיע לבדיקות תקופתיות שבהן ניתן לזהות כבר את השלב ה”יבש”.

טיפול בניוון מקולרי AMD

טיפול ב-AMD יבש כולל המלצות על תזונה ותוספים שיעכבו את התהליך הניווני. כמו כן מומלץ להימנע מעישון, לשמור על לחץ דם תקין ועל רמה נכונה של שומנים בדם.

בשלב הרטוב של ניוון הרשתית הטיפול מבוסס על הזרקות תוך עיניות של חומרים נוגדי VEGF (הורמון שהכמות שלו ברשתית הופכת לגדולה יתר על המידה אצל חולי AMD, והוא זה שגורם להיווצרות כלי דם פגומים ולניוון התאים במקולה בעקבות זאת).

מחלת הקטרקט

מחלת עיניים שבה העדשה הופכת לעכורה. אצל חלק מהחולים שתי העדשות נפגעות, ובכל מקרה התוצאה תהיה ירידה באיכות הראייה.

סימפטומים: טשטוש בראייה, קושי ממשי בראייה בלילה או כשיש אור בהיר מאוד, עלייה משמעותית במספרי המשקפיים וגם קושי לצפות בטלוויזיה. ככל שהעדשה פחות שקופה, כך הסימפטומים הופכים משמעותיים יותר.

קטרקט

גורמים: הסיבה העיקרית היא גיל – אחרי גיל 65 ישנו סיכוי של כ-30% ללקות בקטרקט, בעיקר עקב שינויים בהרכב החלבונים בעדשת העין. עוד סיבות הן סוכרת, עישון, חשיפת העיניים לשמש ללא הגנה, שימוש בסטרואידים במשך תקופה ארוכה, חבלה חיצונית ותזונה שאין בה מספיק פירות וירקות. קטרקט עלול להיווצר גם כסיבוך של ניתוח גלאוקומה וכמו כן ישנו מרכיב גנטי למחלה זו.

אבחון: אבחון קטרקט מתבצע בעזרת אופטלמוסקופ, מכשיר אשר מקרין אור בהיר לתוך העין ומאפשר לרופא לזהות אם העדשה עכורה ועד כמה. בדיקה זו כוללת הרחבת אישונים.

טיפול בקטרקט

ניתוח שכולל השתלת עדשה חדשה, כמובן שקופה.

ישנן מספר דרכים לבצע את הניתוח ויש גם מספר סוגים של עדשות - מונופוקלית, מולטיפוקלית וטורית - ולכן חשוב מאוד להגיע לרופא עיניים עם ניסיון רב ומיומנות גבוהה, כך שייבחר ההליך האופטימלי.

מחלת הקרטוקונוס

מחלה שגורמת לקרנית העין להפוך מכדור לחרוט. עיוות הצורה של השכבה שבה נשברות קרני האור שמגיעות אל העין גורם לתשבורת לקויה ולפגיעה בראייה.

סימפטומים: ירידה ביכולת להבחין באובייקטים רחוקים ובפרט אם הם יחסית קטנים, פגיעה בחדות הראייה, ירידה בראייה התלת ממדית (אם מידת העיוות בשתי הקרניות אינה אחידה), הופעות הילות אור סביב אובייקטים בוהקים וגם מסביב למקורות אור, קשיים בראיית לילה, הופעת תמונות צללים כשיש ניגודיות גבוהה (פרט בהיר על רקע כהה).

קרטוקונוס - קרנית חרוטה

גורמים: זוהי אחת מאותן מחלות עיניים שהרקע שלהן הוא גנטי. קרטוקונוס מופיעה במרבית המקרים אצל אנשים צעירים, החל מתחילת גיל ההתבגרות ועד לסביבות גיל 35.

אבחון: אבחון קרטוקונוס מבוסס על מיפוי קרנית, בדיקה שמתבצעת בעזרת מכשיר טופוגרפיה. עוד בדיקה רלוונטית היא פאכימטרה קורניאלית – בדיקה זו בוחנת את עובי קרנית העין בחלקה המרכזי.

טיפול במחלת הקרטוקונוס

עוד אופציה היא טיפול חדשני שנקרא קרוס לינקינג אשר מטרתו היא האטת קצב ההידקקות של הקרנית בחלק המרכזי והחלק התחתון שלה. עבור קרטוקונוס מתקדם הפתרון הוא ניתוח השתלת טבעות או השתלת קרנית.

לתיאום תורים, ייעוץ ובירורים

צרו איתנו קשר > השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם!

״בעלי ביטוחי בריאות פרטיים זכאים לקבלת החזר תשלום על ייעוצים או בדיקות, בהתאם להסכם שלהם עם חברות הביטוח. כמו כן, מומלץ לבדוק את דמי השתתפות והזכאות מול קופת החולים״

דלקת אביבית לחמית

מחלת ילדים שמתפרצת בעיקר באביב כתגובה אלרגית. בדרך כלל הדלקת האביבית הלחמית מופיעה בסביבות גיל 4-5 ונעלמת לקראת סוף גיל ההתבגרות (16-18), והסיכוי של בנים ללקות בה גבוה בהרבה מזה של בנות. במקרים חמורים הילדים סובלים מהדלקת לא “רק” באביב ובקיץ אלא גם במהלך החורף.

דלקת לחמית אביבית

סימפטומים: הפרשות צמיגיות מהעיניים שנראות כמו חוטים לבנים, אדמומיות בלחמית (הקרום שעוטף את הסקלרה), נפיחות של העפעפיים העליונים, רגישות גבוהה לאור, גירוי מתמיד (שעלול להוביל לשפשוף חזק של העיניים ולשריטות בקרנית).

גורמים: תגובה אלרגית לצמחים שתקופת הלבלוב שלהם היא האביב, לקרדית האבק, לשערות של חיות מחמד וגם מזון מהחי עלול להוות אלרגן.

אבחון: אבחון דלקת אביבית לחמית מבוסס על התבוננות ותשאול, וכן על שלילת מצבים אחרים שעלולים להוביל לסימפטומים הנ”ל. במקרים חמורים מומלץ לבצע בדיקת אלרגיה כדי לזהות את הגורם הספציפי להתפרצות הדלקת.

טיפול בדלקת

הטיפול בסימפטומים של דלקת עיניים אביבית כולל קומפרסים על העיניים במקרים הקלים וטיפות עיניים להפחתת הגירוי במקרים חמורים יותר.

ישנן תרופות אנטי היסטמיניות, טיפות שחוסמות את התהליך הדלקתי וטיפות שכוללות חומרים שבמקור משמשים לטיפול באלרגיות אחרות ובפרט אסתמה של העור. חלק מהטיפות כוללות סטרואידים ואינן מומלצות לשימוש ממושך. בהתאם יש חשיבות רבה לניסיון של הרופא המטפל וליכולת שלו לבחור את הטיפות המיטביות ואת המינונים האופטימליים.

דלקת הענביה - אובאיטיס

קבוצת מחלות שכוללת דלקות בחלקים השונים של פנים העין, זה שבין הסקלרה (לובן העין) לרשתית. החלוקה המקובלת של דלקות הענביה היא לאובאיטיס קדמי (דלקת בקשתית או בגוף הציליארי, שהיא גם הסוג הנפוץ ביותר), אובאיטיס אמצעי (דלקת ברשתית ההיקפית ובבסיס הזגוגית) ואובאיטיס אחורי (דלקת בדמית או ברשתית, סוג פחות שכיח).

סימפטומים: כאבים בעין, אודם, רגישות גבוהה לאור, ירידה בראייה, הופעת נקודות/צורות בשדה הראייה, שינויים במבנה האישון (הוא קטן והופך ללא עגול), שינוי בצבע הקשתית.

דלקת הענביה - אובאיטיס

גורמים: מחלות אוטואימוניות ובהן ארטריטיס וזאבת (לופוס), דלקות של המעי (קוליטיס וקרוהן), מחלות זיהומיות ובפרט סוגים שונים של הרפס, חיידקים (עגבת, שחפת), פרזיטים (למשל טוקסופלזמה), פטריות.

אבחון: הבסיס הוא בדיקת עיניים מקיפה שמבצע רופא מנוסה. לאחר מכן נדרש בירור יסודי של הגורם לאובאיטיס, כדי למצוא את הטיפול המתאים. בין השאר יבוצעו בדיקות דם נרחבות, בדיקת שתן, הדמיה של העין (באמצעות צילום רשתית OCT או אולטרסאונד) ובחלק מהמקרים גם MRI ראש.

טיפול באובאיטיס

כולל התייחסות לגורם הדלקת והקלה על התסמינים שלה.

הטיפול בעיניים מבוסס על טיפות כגון דקסמטזון או פרדניזולון אצטט (שכוללות סטרואידים), טיפות להרחבת האישון ושיתוק השריר הציליארי כדי להקל על הכאב (למשל אטרופין או ציקלופנטולט),

כמו כן, הזרקות תוך עיניות של סטרואידים (במקרים של אובאיטיס אמצעי או אחורי), תרופות אנטימטבוליטיות (מיקופנולט מופתיל, אזטיופרין ועוד), תרופות מעכבות תאי T (ציקלוספורין), תרופות ביולוגיות, ועוד.

רטינופתיה סוכרתית

סיבוך של סוכרת שבא לידי ביטוי בנזקים לכלי הדם שברשתית – דליפות, סתימות בכלי הדם העדינים והיווצרות כלי דם לא תקינים. כתוצאה מכך עלולה להתפתח בצקת מקולרית (כלומר במקולה, החלק המרכזי של הרשתית) ועוד תופעה שעלולה להתפתח עקב הרטינופתיה היא היפרדות רשתית – מצב מסוכן שבו הרשתית נפרדת מהזגוגית ואשר עלול להוביל לעיוורון.

ראייה מטושטשת עקב רטינופתיה סוכרתית

סימפטומים: בשלב ראשון ראייה מטושטשת. כשהמצב מחמיר, ישנה ירידה של ממש באיכות הראייה ושדה הראייה מצטמצם. 

גורמים: כאמור מדובר בסיבוך של מחלת הסוכרת.

אבחון: לחולי סוכרת מומלץ להגיע לבדיקות תקופתיות אצל רופא עיניים בעל ניסיון ספציפי בטיפול ברטינופתיה, בהתאם לתדירות המומלצת על-ידו. אבחון מוקדם של כל נזק יאפשר להגן ככל האפשר על העיניים ובחלק מהמקרים לתקן חלק מהנזקים.

טיפול ברטינופתיה סוכרתית

הזרקות תוך עיניות כדי לספוג את הנוזלים שמצטברים במקולה, טיפול בעזרת לייזר לסתימת דליפות מכלי הדם וניתוח שמטרתו הוצאת דימומים מהעין.

גם במקרה של היצמדות רשתית הפתרון הוא ניתוח. כמו כן חשוב מאוד לאזן את רמת הסוכר בדם כדי למנוע את המשך הרס הרשתית.

מחלת הניסטגמוס

מחלה שגורמת לתנועות לא רצוניות של העיניים – ריצוד מלמעלה למטה, מצד לצד או בתנועות סיבוביות.

סימפטומים: ראייה ירודה ובעיקר צורך להתאמץ כדי לקרוא, כדי לזהות אובייקטים בתמונה צפופה (למשל רחוב עמוס, תחנת רכבת וכו’) וכדי לעקוב אחרי אובייקטים שנמצאים בתנועה (משחקי כדור, כתוביות בסרטים). בזמן עייפות או מתח הראייה ירודה במיוחד. בחלק מהמקרים חולים בניסטגמוס נוטים להטות את הראש בדרך ספציפית כדי לשפר את הראייה. סימפטום בולט נוסף הוא רגישות גבוהה לאור, ואצל חולים רבים יש גם פגיעה בשיווי המשקל.

גורמים: ניסטגמוס יכול להיות מולד, על רקע גנטי, או להתעורר במהלך החיים עקב שבץ, טרשת נפוצה, קטרקט, אטרופיה של העצב האופטי, לבקנות ועוד.

טיפול: משקפיים ועדשות מגע מספקים הגנה פיזית לעיניים, מסדירים את הראייה ומאפשרים התפתחות תקינה של קליפת המוח הראייתית בגיל צעיר. לעתים יתבצע טיפול לעיכוב התהליכים שמייצרים את הריצוד – בוטוקס, תרופות נגד פרכוסים, ניתוח להחלשת שרירי העיניים שמתאפיינים בפעילות יתר ועוד.

רופאים מומחים לטיפול במחלות עיניים - מרפאת Eye Care

ב EyeCare Medical Clinic תמצאו צוות רופאי עיניים בעלי ניסיון רחב היקף ובמגוון תחומי התמחות ספציפיים. בהתאם יש לנו את היכולת לספק מענה אפקטיבי לכל מחלת עיניים בכל שלבי החיים, כולל אצל תינוקות וילדים שזקוקים לתשומת לב מיוחדת. המענה כולל אבחון מקצועי ומדויק להפליא בעזרת ציוד משוכלל וטיפול שמותאם אישית לכל חולה וחולה.

רופא עיניים

מכשור מתקדם וזמינות מיידית

תוכלו לקבוע אצלנו תורים מהירים - כך שאין המתנה ממושכת שכרוכה בפגיעה עקב מחלת העיניים והסימפטומים שלה, אלא הקלה תוך זמן קצר ככל האפשר ושיפור של הראייה ואיתה איכות החיים.

לתיאום תורים, ייעוץ ובירורים

צרו איתנו קשר > השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם!

״בעלי ביטוחי בריאות פרטיים זכאים לקבלת החזר תשלום על ייעוצים או בדיקות, בהתאם להסכם שלהם עם חברות הביטוח. כמו כן, מומלץ לבדוק את דמי השתתפות והזכאות מול קופת החולים״