מרפאת עיניים

חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

קרטוקונוס

קרטוקונוס היא מחלת עיניים שפוגעת בקרנית וכתוצאה מכך גורמת לירידה ברמת הראייה. בדרך כלל מופיעה המחלה כבר בגיל צעיר יחסית, השכיחות שלה היא 1:2,000 (ישנן גם הערכות לפיהן היא נפוצה יותר, ואחד מכל אלף בני אדם סובל ממנה). ללא טיפול מתאים הקרנית נפגעת יותר ויותר והראייה ממשיכה להתדרדר

אבחון מוקדם מאפשר להאט את קצב ההתפתחות שלה ולהבטיח ראייה תקינה. בעמוד זה תמצאו מידע חיוני לגבי גורמי המחלה, הפגיעה שלה בראייה, האבחון וכל האפשרויות לטיפול.

קרטוקונוס - מבוא והגדרה

השם “קרטוקונוס” מורכב מ-2 מילים, “קרטו” שפירושה בלטינית קרנית העין ו”קונוס” שהוא כידוע חרוט. זוהי גם מהות מחלת עיניים זו – הפיכת צורת הקרנית מכדור לחרוט וזאת עקב הידקקות שלה באזורים מסוימים (בעיקר במרכזה ובחלק התחתון שלה).

כדי להבין טוב יותר מדוע המחלה פוגמת בראייה באופן משמעותי, וכאמור הולך ומחמיר עם זמן, רצוי ללמוד מעט על מבנה הקרנית ותפקידה: שכבה זו בגלגל העין נמצאת מתחת ללובן העין ובה מתבצעת רוב שבירת האור (כ-70%, על המשך השבירה אחראית העדשה). העובי של הקרנית הוא 0.5-0.6 מ”מ במרכז ו-0.6-0.8 מ”מ בהיקף. הקמירות המדויקת הינה קריטית למיקוד נכון של קרני האור שנכנסות לעין בדרך לרשתית שם הן מומרות לכדי אותות חשמליים.

מרכיב חשוב נוסף בראייה תקינה לחלוטין הוא שקיפות מלאה של הקרנית – אצל חולי קרטוקונוס נוצרות לעתים צלקות על הקרנית שפוגמות בשקיפות. במרבית המקרים המחלה תתפתח בשתי העיניים, אם כי קצב ההתפתחות אינו בהכרח זהה. מידת ההחמרה של המצב משתנה מאדם לאדם, כשבדרך כלל היא איטית יחסית אך ישנם גם מצבים שבהם מתרחשת התדרדרות חריפה תוך זמן קצר.

דליה אליאש - אופטומטריסטית מומחית לטיפול בקרטוקונוס

אופטומטריסט בתל אביב - מרפאת EYE CARE

מאפיין משמעותי נוסף

הוא גיל החולים והחולות בקרטוקונוס: התעוותות הקרנית מתחילה להתרחש לרוב כבר בגיל ההתבגרות או בעשור השלישי לחיים, ובסביבות גיל 35 נבלמת ההחמרה

(אבל כמובן שללא אבחון וטיפול מתאים הקרנית כבר תהיה בעלת מבנה לקוי).

לתיאום תורים, ובירורים על קרטוקונוס

צרו איתנו קשר – השאירו פרטים, ונחזור אליכם בהקדם! 

בואו לבקר אותנו

סימפטומים של קרטוקונוס

התבלטות אזורים מסוימים בקרנית והפיכתה לדקה מדי בחלק מהמקומות גורמות לשבירה לא מיטבית של קרני האור ולעיוות בראייה שנקרא אסטיגמציה.

הסימפטומים העיקריים שמעידים על קיומה מחלת הקרטוקונוס הם:

  • ירידה בחדות הראייה (ובפרט ירידה בחדות התלת ממדית אם קרנית אחת מעוותת יותר מהשנייה).
  • קושי להבחין בעצמים קטנים ורחוקים.
  • הופעת מעין הילות של אור מסביב לפריטים בוהקים או למקורות האור השונים.
  • תמונת צללים במצבים שבהם הניגודיות גבוהה (למשל כשמתבוננים על חפץ בהיר שנמצא על רקע כהה).

מבחינה תפקודית נוצר קושי הולך וגובר לנהוג ולקרוא. גם ראיית הלילה נחלשת במידה ניכרת. כל הסימפטומים הנ”ל עלולים להופיע גם בגלל פגיעות אחרות בעין, ועל כן נדרש אבחון מקצועי כדי לדעת מהו הטיפול הנכון.

כיצד מאבחנים קרטוקונוס?

כבר במהלך המאה ה-19 החלו להופיע בספרות הרפואית המקצועית תיאורים של “קרנית חרוטית”, פירוט של הסימפטומים והצעות לאבחון ולטיפול. מאז כמובן השתכללו המכשירים שבאמצעותם ניתן לבחון את צורתה של הקרנית ואת עובייה בכל נקודה, וכך לדעת האם נדרשת התערבות ואם כן מהו הפתרון האופטימלי.

הבדיקה שמתבצעת כשישנו חשד לקרטוקונוס הינה מיפוי קרנית העין. לצורך כך נעשה שימוש באחד ממכשירי הטופוגרפיה השונים הקיימים כיום – פלאסידו, סליט ופנטאקאם.

בדיקה נוספת נקראת פאכימטריה קורניאלית, והמידע שהיא מספקת הוא עובייה של הקרנית בחלק המרכזי שלה. אם הוא דק מהרגיל, זוהי כמובן אינדיקציה משמעותית לקרטוקונוס.

על בסיס כל הנתונים החיוניים – קמירותה של הקרנית, עובייה בכל נקודה ושטחה – וכמובן על סמך ניסיון רחב היקף, מחליט רופא העיניים או האופטומטריסט כיצד לטפל במחלה אם ישנה.

ניסיון רב ומומחיות במיפוי קרנית העין

לצד המכשור המתקדם שמייצר את המפה, המפתח העיקרי למציאת הפתרון האופטימלי לתיקון הראייה הוא הניסיון של רופא העיניים – וחשוב לא להתפשר על כך.

במרפאת Eye Care תמצאו רופאי עיניים ואופטומטריטסים המתמחים במחלות הקרנית, כגון: קרטוקונוס, ובהתאמת עדשות מגע נושמות, היברידיות, וסקלרליות. זקוקים לבדיקת מיפוי הקרנית או לפענוח תוצאות? צרו איתנו קשר בהקדם.

קרטוקונוס - קרנית חרוטה

אבחון הקרנית

מודדים מהי מידת הקמירות על פני הקרנית וחישוב כוח התשבורת שלה (תשבורת הוא המונח ליכולת לשבור את קרני האור) מאפשרים לרופא המטפל לזהות כשלים בביצוע הפעולה החשובה - וגם להבין מהו הפתרון הנכון.

דליה אליאש - אופטומטריסטית מומחית להתאמת עדשות סקלרליות

טיפול בקרטוקונוס - כל האפשרויות

אבחון קרטוקונוס מאפשר כאמור לקבוע עד כמה חמור האסטיגמטיזם שיצרה המחלה ולבחור טיפול בהתאם.

משקפיים / עדשות מגע רכות

בשלבים המוקדמים ביותר, כשהעיוות של הכדור קל והאסטיגמטיזם מתון, התיקון מושג בעזרת משקפיים או עדשות מגע רכות. חשוב לציין שפתרונות אלה אינם מאטים את התקדמות המחלה אבל כן מאפשרים ראייה טובה יותר.

עדשות מגע קשות

בשלב מתקדם יותר של הקרטוקונוס והאסטיגמטיזם, נדרש מעבר לעדשות קשות וליתר דיוק עדשות שמותאמות במיוחד לחולים במחלה זו ולצורתה החרוטית של הקרנית.

בפרט מקובל להיעזר בעדשות RGP – עדשות חדירות לגז. סוג נוסף שעשוי להתגלות כפתרון יעיל מאוד הוא עדשות סקלרליות (עדשה בעלת קוטר גדול מהרגיל שנשענת על לובן העין, הסקלרה, ולא על הקרנית). במקרים מסוימים המענה לבעיה הוא עדשות מגע מורכבות, כלומר עדשות קשות אשר מורכבות על כאלה רכות. בכל מקרה חשוב שלעקוב באופן קבוע אחרי שינויים בקרנית ולבצע התאמה מחודשת של העדשות במידת הצורך.

גם עדשות המגע הקשות לא מרפאות את המחלה, אלא “רק” משפרות את הראייה – אבל מדובר בשיפור משמעותי שתורם רבות לאיכות החיים של החולים בקרטוקונוס.

קרוס לינקינג - טיפול חדשני לקרטוקונוס

טיפול חדשני שמטרתו היא להאט את קצב ההידקקות של הקרנית.

הטיפול מבוסס על ויטמין B2 ועל קרינה אולטרה-סגולה ומבוצע בהרדמה מקומית בחדר ניתוח. השלב הראשון הוא הסרת שכבת האפיתל שהיא השכבה העליונה בקרנית. לאחר מכן יוזלפו אל העין טיפות של ויטמין B2 (ריבופלבין) אחת לכמה דקות ובשלב הבא מוארת העין באמצעות מנורת UVA (הקרינה האולטרה-סגולה). השילוב של הוויטמין והקרניים מחזק את הקשרים בין סיבי הקולגן שבקרנית וכך עוצר את תהליך ההתעוותות שלה.

שיעור הסיבוכים בעקבות הטיפול נמוך. תופעות לוואי אפשריות הן זיהום או הרפס שמטופלים באמצעות אנטיביוטיקה וכן עכירות מסוימת בקרנית שנעלמת מעצמה (תוך כ-3 חודשים). חשוב להדגיש שמדובר בשיטה שהרופאים רק החלו ליישם אותה, כך שמוקדם להגיע למסקנות חד-משמעיות. יחד עם זאת, מחקרים ראשוניים גילו שקרוס לינקינג (Collagen Crosslinking) מצליח לעצור את התקדמות הקרטוקונוס ומאפשר למטופלים להישאר עם הפתרונות הבסיסיים – משקפיים ועדשות – מבלי להזדקק לניתוח.

מיפוי קרנית העין - אבחון קרטוקונוס

בדיקת קרטוקונוס אינה פולשנית

אין שום מגע עם העין כך שאין כאב וגם לא אי נוחות, ואין צורך בהיערכות מיוחדת. המגבלה היחידה היא הצורך לא למצמץ כשהטבעות מוקרנות אל הקרנית, אבל מדובר כמובן בפרק זמן קצר מאוד.

מרפאת אייקר - לקוח בבדיקת עיניים

לתיאום תורים, ובירורים על קרטוקונוס

צרו איתנו קשר – השאירו פרטים, ונחזור אליכם בהקדם! 

בואו לבקר אותנו

השתלת טבעות

כשמידת החרוטיות של הקרנית הופכת למשמעותית, ייתכן צורך בהתערבות ניתוחית. הפתרון הראשון האפשרי הוא השתלת טבעות – שתי קשתות שמוכנסות אל היקף הקרנית בעזרת מכשיר לייזר ייעודי שיוצר תעלה במקום המתאים. הטבעות משטחות את מרכזה של הקרנית ומספקות מענה לבעיית קוצר הראייה. בנוסף ייצוב הקרנית מאט את קצב ההתקדמות של הקרטוקונוס.

זהו ניתוח פשוט יחסית שאורך כ-15 דקות בכל עין (אם כי הוא לא מבוצע באותו יום בשתי העיניים – נדרש מרווח של מספר ימים). חשוב להדגיש שהטבעות ניתנות להוצאה בפשטות יחסית, אם למשל יפותחו פתרונות חדשניים אפקטיביים יותר או מכל סיבה אחרת.

סיבוכים אפשריים הם יציאה של הטבעת אל פני הקרנית או חדירתה פנימה אל חלק בעין שנקרא הלשכה הקדמית (החלל שבין הקרנית לבין הקשתית והאישון). תגובה דלקתית בתעלה שבה הונחה טבעת או זיהום הם סיבוכים אפשריים אחרים, ולעתים אף יש צורך בהוצאה של הטבעות – אבל כל התופעות הנ”ל מתרחשות במקרים מועטים מאוד.

השתלת קרנית

כשהפתרונות הקודמים לא מצליחים לתקן את האסטיגמטיזם נדרשת השתלת קרנית. הניתוח שכולל את הסרת הקרנית הקיימת שהפכה לחרוטית יתר על המידה והנחת קרנית בריאה של אדם שנפטר מתבצע אצל 1 מכל 5 חולים בקרטוקונוס ואחוזי ההצלחה שלו גבוהים במיוחד – 95%.

אחת הסיבות ליעילות ההשתלה של הקרנית היא שבשכבה זו של גלגל העין אין כלי דם ועל כן אין סכנה לדחייה של השתל. סיבה נוספת היא המיומנות הגבוהה של רופאי עיניים שמבצעים פעולה זו – וכמובן שחשוב לבחור נכון אצל מי עוברים את ההשתלה.

ישנם שני סוגים של ניתוחים להחלפת הקרנית: השתלה מלאה, כלומר החלפת כל 5 השכבות של הקרנית, והשתלה חלקית. הניתוח מהסוג השני נקרא גם DALK והוא מיועד למקרים שבהם שתי השכבות הפנימיות, האנדותל וממברנט דצמט, תקינות ואין צורך להחליף אותן – כך שמשתילים רק את האפיתליום, את שכבת הבאומן ואת הסטרומה, כלומר 3 השכבות העליונות של הקרנית.

ניתוח השתלת קרנית - קרטוקונוס / קטרקט

ניתוח השתלת קרנית

מתבצע לעתים בהרדמה מלאה ולעתים בהרדמה חלקית. בחלק מהמקרים נדרש אשפוז ללילה ובאחרים משוחררים המטופלים כבר לאחר מספר שעות.

תקופת ההחלמה היא שבוע עד שבועיים, אבל נדרשת סבלנות רבה - עד שהראייה מתייצבת לחלוטין חולפים מספר חודשים. לאחר מכן ניתן להתאים משקפיים או עדשות מגע והמטופלים זוכים מחדש בראייה תקינה לחלוטין.

אבחון מדויק וטיפול אופטימלי - מרפאת Eye Care

קרטוקונוס היא מחלה שאי אפשר למנוע את הופעתה – אבל אפשר לטפל בה ולזכות בחיים עם איכות. במרפאתנו תוכלו לעבור אבחון מקצועי, שיספק את מלוא המידע הדרוש כדי לדעת בוודאות מהי קמירותה העכשווית של הקרנית, והאם יש צורך בטיפול. 

הבקיאות הרבה של צוות רופאי העיניים והאופטומטריסטים שלנו והניסיון המגוון שכולל גם מציאת פתרונות אופטימליים לחולי קרטוקונוס מובילים לבחירה מושכלת במיוחד של הטיפול, ולהאטת קצב ההחמרה של המחלה. אם ישנו צורך בניתוח, תוכלו לעבור אותו תחת הידיים המיומנות ביותר שיש, וכך ליהנות משקט נפשי עד מועד ההליך ומראייה תקינה לאחריו. למידע נוסף צרו איתנו קשר

לתיאום תורים, ייעוץ ולבירורים נוספים

צרו איתנו קשר – השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם! 

בואו לבקר אותנו