מרפאת עיניים

חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

כל מה שרציתם לדעת על מבנה העין האנושית

העין שלנו היא איבר מורכב להפליא ומעניין מאוד. הצורה שלה היא של כדור בקוטר של 2.2-2.5 ס"מ, היא מחוברת למוח במיליוני סיבי עצב, וכוללת בין השאר עדשה, תאים קולטי אור, נוזל דמוי ג'ל, שרירים, רצועות ועוד. בעמוד זה תמצאו מידע מפורט על כל השכבות שיוצרות את המערכת המשוכללת ועל העקרונות העיקריים של היכולת שלנו לראות את העולם באופן מדויק ומפורט.

לייעוץ וקביעת תורים לבדיקות עיניים

צרו איתנו קשר > השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם!

״בעלי ביטוחי בריאות פרטיים זכאים לקבלת החזר תשלום על ייעוצים או בדיקות, בהתאם להסכם שלהם עם חברות הביטוח. כמו כן, מומלץ לבדוק את דמי השתתפות והזכאות מול קופת החולים״

5 השכבות העיקריות של גלגל העין

  1. לובן העין – Sclera
  2. הקרנית – Cornea
  3. הקשתית (שכוללת גם את האישון) – Iris
  4. עדשה – Lens
  5. רשתית – Retina

לובן העין - הגנה על גלגל העין

הסקלרה היא השכבה החיצונית ביותר של גלגל העין. התפקיד שלה הוא לשמור על המבנה של גלגל העין ולשם כך היא מורכבת מקולגן ומסיבים אלסטיים. שכבה קשיחה זו כוללת נקודות חיבור אל השרירים שמזיזים את העיניים שלנו, ובאזורים אלה עובי לובן העין הוא כ-0.3 מ"מ. בקצה האחורי עובי הסקלרה מגיע לעד מילימטר אחד. עוד כדאי לדעת שבשכבה זו ישנם מספר נקבים שדרכם עוברים סיבים אופטיים ושעל פני המשטח ישנם כלי דם.

הקרנית - שבירת קרני האור

הקרנית אחראית על שבירת קרני האור (ביחד עם העדשה), ולכן כל פגיעה בה גורמת לקשיים במיקוד הראייה. העובי של קרנית תקינה הוא בין 0.5-0.6 מ"מ בחלק המרכזי שלה לבין 0.6-0.8 מ"מ בהיקף. קוטר שכבה זו שהינה שקופה לחלוטין הוא כ-11.5 מ"מ.

החלק החיצוני מורכב משכבות צפופות של תאי אפיתל על-מנת לחסום חדירה של מזהמים, לאחר מכן ישנה שכבה שמשמרת את המבנה הביו-מכני, סיבים שקופים שמהווים 90% מהעובי של הקרנית, מחסום פיזי חשוב והחלק הפנימי ביותר הוא תאי אנדותל שתפקידם הוא למנוע בצקת בקרנית. אחד התנאים החשובים לתפקוד תקין של מרכיב זה בגלגל העין הוא לחות, ולכן הקרנית מכוסה בשכבת דמעות.

עוד כדאי לדעת שבקרנית אין כלי דם. בזכות עובדה זו ניתן לבצע השתלת קרנית עם מינימום סיכון לדחייה ואחוזי הצלחה גבוהים במיוחד. בפרט נשקל ניתוח שכזה במקרים של קרטוקונוס חמור.

מבנה העין - הסבר על ידי דיאגרמה

הקשתית והאישון - כמו צמצם במצלמה

זהו החלק הבולט ביותר של גלגל העין, בזכות הפיגמנט שנמצא בקשתית והחור השחור במרכזה שהוא כמובן האישון.

הקשתית כוללת שרירים שתפקידם הוא לכווץ ולהרחיב את האישון בהתאם לכמות האור - כשיש הרבה אור האישון מצטמצם כדי להגן על הרשתית, וכשכמות העור מועטה האישון מתרחב כך שאנחנו יכולים לראות גם בתנאי חשיכה כמעט מלאה (אגב, גם עוררות רגשית מובילה להרחבת האישונים).

עוד כדאי לדעת שלכל אדם קשתית ייחודית, כמו טביעת אצבעות, ועל כן ניתן להשתמש בה לצורך מנגנוני זיהוי ואבטחה.

עדשה - מיקוד הראייה

שכבה זו משלימה את שבירת האור שמתחילה בקרנית. אמנם השכבה החיצונית יותר אחראית על כשני שליש מהפעולה החיונית לראייה, אבל העדשה היא גמישה ובזכות השתנות הקמירות שלה אנחנו יכולים למקד את המבט גם באובייקטים רחוקים מאיתנו וגם בכאלה שקרובים מאוד לעין (ולבצע את המעברים במהירות רבה!)

קוטר העדשה הוא כ-8-10 מ"מ, העובי שלה הוא כ-2.7 מ"מ והיא שקופה לחלוטין. במקרים של עכירות בעדשה – מצב המוכר כקטרקט – יתבצע ניתוח. המבנה של העדשה קמור, והיא מוחזקת על-ידי רצועות דקות וחזקות. כשאנחנו מתבוננים באובייקט קרוב שרירי העטרה, שמחוברים לסקלרה, מתכווצים וכתוצאה מכך מופעל פחות לחץ על הרצועות והעדשה תופחת לכדי כדור. 

כשאנחנו מביטים בפרט רחוק יחסית, השרירים הנ"ל הופכים רפויים והעדשה תהיה פחוסה. אחרי גיל 40-45 השרירים מתחילים להיחלש, העדשה כבר לא יכולה לתפוח כמו בגיל צעיר ולכן נוצר קושי הולך וגדל להתמקד בפרטים קרובים.

רשתית העין - המרת האור לאותות עצביים

השכבה האחורית של גלגל העין קולטת את קרני האור אחרי שהן נשברות בקרנית ובעדשה וממירה את אותן לאותות חשמליים. לצורך ביצוע פעולה חיונית זו, הרשתית מכילה מיליוני פוטו-רצפטורים משני סוגים, קנים (שאחראים בין השאר על ראיית הלילה) ומדוכים (שמאפשרים לנו להבחין בגוונים שונים). במרכז שכבה זו ישנו אזור שנקרא מקולה והוא אחראי על חדות הראייה. 

עוד כדאי לדעת שיש גם אזור שבו אין בכלל פוטו-רצפטורים ולכן הוא נקרא Blind Spot (כתם עיוור – אם כי המוח יודע להשלים את החסר בזכות העובדה שהוא מקבל מידע משתי העיניים). הרשתית מחוברת אל המוח באמצעות עצב הראייה שכולל כמות עצומה של סיבי עצב, ומוזנת ע"י הדמית – שכבה עשירה בכלי דם.

פגיעה ברשתית מובילה ללקויות ראייה שעלולות להיות גם חמורות. בין המחלות הקשורות לשכבה זו בגלגל העין: AMD (ניוון מקולרי על רקע גיל), רטינופתיה (סיבוך של סוכרת) ואובאיטיס (דלקת שעלולה לפגוע באזורים שונים בעין).

זגוגית העין

הזגוגית היא נוזל במרקם של ג'ל שממלא את חלל העין. בזכות הזגוגית נשמר מבנה העין העגול.

אם בנקודות מסוימות בנוזל נוצרת עכירות או שמופיעים בו סיבים, התוצאה תהיה מעין "זבובים" או נקודות שחורות בשדה הראייה.

מצב בעייתי אחר הוא כשהזגוגית מתכווצת ומושכת את הרשתית - במקרים אלה האדם חווה הבזקי אור ובנוסף המשיכה עלולה להוביל לקרע ברשתית.

מרכיבים נוספים של מבנה העין

העיניים נמצאות בתוך חללים בגולגולת בעלי צורת חרוט – ארובות העיניים. הארובות מגנות על האיבר הרגיש מפני חבלות חיצוניות. מהארובות יוצאים 6 שרירים שמחוברים בצידם השני ללובן העין. 

4 מהשרירים הם ישרים ועוד 2 אלכסוניים, והכיווץ שלהם מאפשר את תנועת העין מעלה, מטה, החוצה ופנימה. תנועה לא מתואמת באה לידי ביטוי בפזילה, ובמקרים אלה חשוב להגיע לטיפול בהקדם, ובפרט כשמדובר בילדים (ישנן עוד סיבות לחוסר תיאום בין העיניים, וביניהן ליקויים בשבירת האור). אגב, העין נעה באופן קבוע, גם בלי שנהיה מודעים לכך, כשרוב הזמן מדובר בתנועות מזעריות.

עוד 2 מרכיבים בהגנה על העיניים הם העפעפיים והריסים. בעפעפיים יש גם בלוטות מיוחדות שמפרישות חומר שומני שמהווה חלק מהדמעות ומונע אידוי מהיר מדי שלהן – על מנת שלא ייווצר יובש בעין, מצב שגורם לרגישות רבה לאור ולתחושת אי נעימות. 

כיצד מתנהל תהליך הראייה?

השלב הראשון בראייה הוא כאמור שבירת קרני האור על-ידי הקרנית והעדשה, והעברת הקרניים דרך האישון אל הרשתית. ברשתית מתבצעת המרה של אותות אופטיים לאותות חשמליים ע"י כ-130 מיליון פוטו-רצפטורים, ועצב הראייה – שכולל כ-1.2 מיליון סיבי עצב – מוביל את המידע הזה אל המוח.

במוח ישנם 3 מסלולים: הראשון הוא אל המקום שבו מתבצע עיבוד ראשוני. אזור זה נקרא גרעין הברך הצידי והוא ממוקם בתלמוס. המסלול השני הוא אל אזור במוח התיכון שנקרא תליל עליון, והמסלול העצבי השלישי מוביל אל אזור בהיפותלמוס שנקרא גרעין על-תצלובתי.

עיקר עיבוד המידע, שכולל זיהוי תנועה, צורות, פנים, תבניות, צבעים, עומק ועוד, מתבצע בקליפת הראייה (Visual Cortex) שבאונה העורפית. אזור זה מתפתח בשנות החיים הראשונות, עד בערך גיל 7, ולכן חשוב מאוד להקפיד על בדיקות תקופתיות אצל תינוקות, פעוטות וילדים קטנים – פזילה, למשל, עלולה להוביל להיווצרות עין עצלה ולפגוע בהתפתחות התקינה של קליפת הראייה.

טיפול בבעיות ראיה - מרפאת העיניים EYER CARE

איך לשמור על העיניים ולהבטיח ראייה מיטבית?

בדיקות תקופתיות מומלצות גם בהמשך החיים ובפרט אחרי גיל 40.

בנוסף חשוב להגיע לרופא עיניים מנוסה בכל מצב שבו ישנו חשש לפגיעה באחד ממרכיבי העין או כשישנו ליקוי כלשהו - קוצר/רוחק ראייה, ראייה מטושטשת, רגישות גבוהה לאור, כאבי עיניים, כפל ראייה וכו'.

במרפאתנו תמצאו רופאים מיומנים מאוד, כולל בטיפול במצבים מורכבים במיוחד ובילדים, וכן ציוד מתקדם, כך שהתוצאה היא תמיד אבחון מדויק לחלוטין ועל בסיס זה שמירה על האיבר הרגיש וראייה מיטבית.

לייעוץ וקביעת תור לרופא עיניים

צרו איתנו קשר > השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם!

״בעלי ביטוחי בריאות פרטיים זכאים לקבלת החזר תשלום על ייעוצים או בדיקות, בהתאם להסכם שלהם עם חברות הביטוח. כמו כן, מומלץ לבדוק את דמי השתתפות והזכאות מול קופת החולים״

הבהרה: ״המידע המופיע באתר לרבות מאמרים, נועד לספק מידע כללי ואינו מהווה המלצה רפואית או תחליף לבדיקה וייעוץ של רופא עיניים. מטרת התכנים באתר היא להרחיב את בסיס הידע של הקורא בנושאים שונים ואינם מחליפים פנייה לאיש מקצוע מוסמך״