מרפאת עיניים
- א' - ה' 19:00 - 9:00
- ו' - 14:00 - 9:00
- דיזנגוף 332, תל אביב יפו
עין עצלה היא לקות ראייה נפוצה למדי – בין 2 ל-4 מכל 100 בני אדם סובלים ממנה, ולמעשה זהו הגורם הרווח ביותר לראייה לא תקינה בקרב ילדים. מודעות לבעיה, תשומת לב לסימפטומים שלה, אבחון מוקדם וטיפול מתאים מבטיחים תיקון יעיל ומונעים פגיעה חמורה יותר. בעמוד זה תמצאו מידע מקיף בנושא והמלצות חשובות.
כדי להבין את תופעת העין העצלה – או בשמה המדעי, אמבליופיה – כדאי קודם להבין כיצד מתפקד מרכז הראייה במוח.
העין האנושית קולטת קרני אור. הן נשברות בקרנית ובעדשה ומגיעות אל הרשתית, שם מתחיל להתרחש עיבוד המידע כשהאור מומר לאותות חשמליים. מיליון תאי עצב מחברים את הרשתית עם המוח ומעבירים אליו את המידע הרב שנקלט בעין כל הזמן. רוב תאי עצב אלה מגיעים אל אזור שנקרא LGN שנמצא בתוך התלמוס, וממנו אל קליפת המוח הראייתית.
קליפת המוח הראייתית כוללת אזורים שונים – לזיהוי תנועה, לזיהוי תבניות וצורות, לזיהוי פנים, צבע, עומק, מקומות ועוד. הקליפה שבחצי הכדור הימני מקבלת מידע מהחלק השמאלי של שדה הראייה ואילו אל הקליפה שבחציו השמאלי של המוח מגיעה אינפורמציה מהחלק הימני של שדה הראייה.
התפתחות לקויה של קליפת המוח הראייתית בתחילת החיים מובילה להתפתחותה של עין עצלה – מצב שבו אחת העיניים לא מתפקדת כפי שהיא אמורה לתפקד ובעצם לא מספקת למוח את המידע הנחוץ לו, כך שהוא מסתמך רק על העין השנייה.
צרו איתנו קשר – השאירו פרטים, ונחזור אליכם בהקדם!
פזילה היא מצב שבו שתי העיניים מתפקדות באופן תקין – אבל הן לא מצליחות להתמקד באותה נקודה (עקב חולשה של אחד השרירים שאחראיים על תנועת גלגל העין, בגלל קטרקט, תשבורת אור לקויה וישנן עוד סיבות). במצב שכזה המוח מתקשה לשלב את המידע שמגיע משתי העיניים לכדי תמונה אחידה, וכדי לא להתבלבל ולהקל על עצמו, בוחר את אחת העיניים ומתמקד באינפורמציה שהיא מספקת. העין השנייה, עקב חוסר הרלוונטיות שלה, תהפוך בהדרגה לעצלה.
סיבה אחת להיווצרותה של תופעת העין העצלה היא כאמור פזילה. גורם נפוץ נוסף הוא הבדלים בתשבורת האור בין שתי העיניים, כך שאחת זקוקה למשקפיים והשנייה לא (או כשישנו הבדל משמעותי יחסית במספר בין שתי העיניים) – המוח בוחר להשתמש רק בזו שלא זקוקה למשקפיים, והשנייה הופכת לעצלה.
עדשה עכורה שגורמת לייצור תמונה באיכות ירודה ובפרט כזו שהיא לא חדה מספיק היא עוד אחד מהגורמים. מצבים נוספים שבהם נחסם ציר הראייה בעין אחת – בשל צלקת בקרנית, המנגיומה (גידול שפיר שמורכב מכלי דם) או רטינובלסטומה (סרטן ברשתית העין – מחלה שעלולה להופיע אצל ילדים עד גיל 5 וב-95% מהמקרים ניתן לרפא אותה כליל) – עלולים גם הם להפוך עין זו לעצלה.
מרכז הראייה במוח מתחיל להתפתח מיד אחרי הלידה, ו-3 החודשים הראשונים הם קריטיים. גם בהמשך הדרך, עד גיל 7 פחות או יותר, ממשיכות קליפות המוח הראייתיות להתפתח. כל פגיעה שהיא בהתפתחות התקינה במהלך תקופה זו, כאמור עקב היעדר תמונה ברורה משתי העיניים או בשל אי הגעת אותות עצביים, עלולה לגרום לנזק חמור למרכז הראייה – נזק שיהיה קשה מאוד ובחלק מהמקרים אפילו בלתי אפשרי לתקן.
בהתאם חשוב מאוד לשים לב לכל סימפטום שמעיד על כך שייתכן כי ישנה בעיה באחת העיניים ולהגיע לאבחון במרפאת עיניים מקצועית.
התסמינים העיקריים:
* עצימה של עין אחת
* הטיה חריגה של הראש (למשל כשהילד צופה בטלוויזיה)
* מצמוצים מרובים
* פזילה – קבועה או לעתים
* קושי לקרוא – והתמודדות איתו על-ידי קירוב הטקסט אל העין באופן חריג
* אי נוחות משמעותית בזמן חשיפה לשמש
* כאבי ראש שאין להם הסבר אחר
שימו לב: ילדים רבים נמנעים מלהתלונן על כך שאחת העיניים שלהן עצלה. לפעמים הם פשוט לא מודעים לכך, ובמקרים אחרים הם מעדיפים "להסתדר" במקום לטפל בבעיה. התייחסות רצינית מצד ההורים היא מפתח לאבחון מוקדם ואיתו טיפול אפקטיבי שיחסוך עוגמת נפש רבה בעתיד.
הסימפטומים הנ"ל מחייבים כאמור פנייה מידית לרופא עיניים מנוסה. המלצה חשובה נוספת היא לעבור את בדיקות העיניים השגרתיות בגילאי 6 חודשים, 3 שנים ולקראת העלייה לכיתה א' גם כן אצל רופא מיומן, כך שאם ישנו ליקוי בראייה הוא יתגלה עוד לפני שהוא מחמיר ומייצר נזקים בלתי הפיכים.
אבחון עין עצלה מתבצע באמצעות בדיקה פשוטה שמבוססת על חסימה של קו הראייה באחת העיניים. אם הילד או הילדה מזינים את הראש כדי לראות מה קורה מולם, זוהי אינדיקציה כי ייתכן שהעין השנייה, זו שקו הראייה שלה לא נחסם, היא עצלה.
בנוסף תיבדק חדות הראייה בכל אחת מהעיניים. הבדיקות עצמן כאמור פשוטות, אבל מחייבות ניסיון רב כדי לאבחן במדויק את יכולת הראייה בכל עין ולזהות אמבליופיה אם היא קיימת.
צרו איתנו קשר – השאירו פרטים, ונחזור אליכם בהקדם!
ההשתכללות המתמדת של רפואת העיניים יצרה פתרונות אפקטיביים מאוד לבעיית האמבליופיה. אחד המפתחות העיקריים להצלחת הטיפול כך שהמוח יקבל תמונה מלאה הוא כאמור אבחון מוקדם.
אבחון מקצועי של רופא עיניים בעל ניסיון בטיפול בעין עצלה מבטיח גם זיהוי מדויק של הגורם לבעיה, ועל כן התאמת פתרון אופטימלי. כך למשל אם הגורם לעין העצלה הוא עדשה עכורה, כלומר קטרקט, ניתן לטפל בכך באמצעות ניתוח ייעודי (שבו למעשה תוחלף העדשה העכורה באחת חדשה, מלאכותית וצלולה לחלוטין). אם מקור העין העצלה הוא פזילה, ישנו ניתוח אחר שמתקן בעיה זו (באמצעות חיזוק או החלשת שרירים שאחראיים על תנועת גלגל העין), אם כי בדרך כלל עוד קודם לכן ינוסו פתרונות אחרים לתיקון הפזילה – תרגילי עיניים אם הבעיה קלה יחסית, או משקפיים כשלפזילה נלווית גם בעיה אופטית.
פעולה נוספת שמתבצעת במרבית המקרים שבהם מתגלה תופעת העין העצלה היא סגירתה של העין "הטובה", כדי לאלץ את העין העצלה להתאמץ.
הסגירה מושגת באמצעות רטייה. יש לחבוש את הרטייה למשך מספר שעות בכל יום, כשפרק הזמן הספציפי נקבע בהתאם לחומרת הבעיה, לגיל החולה ולמאפיינים רלוונטיים נוספים – כמובן על בסיס בקיאות מקצועית מעמיקה. גם התקופה שבה נדרש השימוש היומיומי ברטייה משתנה מחולה לחולה, כשבכל מקרה בעלי העין העצלה נמצאים במעקב שוטף כדי לבחון את השפעת הטיפול ולהחליט האם ניתן להפסיק אותו או שמא המצב עדיין מחייב את השימוש ברטייה.
שיתוף הפעולה של הילד או הילדה קריטי להצלחת הטיפול, וגם לתמיכה שמספקת המשפחה ישנה חשיבות עצומה עקב הקושי של ילדים קטנים להתמיד ולהקפיד על חבישתה של הרטייה.
גם אצל המבוגרים יותר ישנו קושי ניכר להסתובב עם רטייה שעות רבות מדי יום. זהו גם החיסרון העיקרי של השיטה, ולכן פותחו דרכים נוספות לחזק את העין החלשה.
בנוסף לשיטת סגירת העין הטובה, ישנו טיפול חדשני באמבליופיה אשר מתבצע מול מחשב ומבוסס על גירויים חזותיים אפקטיביים.
הגירויים מפעילים את מרכז הראייה במוח ומייצרים תגובה רצויה אצל הנוירונים הרלוונטיים – כך שגם חדות הראייה משתפרת וגם הקליטה והעיבוד של המידע במוח הופכים טובים יותר. הגירויים הספציפיים הם תוצר של ידע רחב היקף שהצטבר בשנים האחרונות בכל הנוגע לאופן הפעולה של המוח ובפרט קליפת הראייה, ועל כן היעילות הגבוהה של השיטה. מרכיב נוסף בהצלחה הוא ההתאמה המדויקת של תוכנית התרגול והטיפול לנתונים הספציפיים של כל מטופל ומטופלת. לאחר כל תרגול, שנמשך כ-30 דקות וניתן לבצע אותו גם במחשב ביתי, נבחנות התוצאות, ונבנה בהתאם השלב הבא בטיפול.
שיטה זו מיועדת לילדים מגיל 9 ומעלה וכן למבוגרים, כשנדרשת בדיקה ייעודית כדי לוודא התאמה. בין השאר כוללת הבדיקה צילום של פני הקרנית, מדידת חדות הראייה בכל אחת מהעיניים (הטיפול מתאים למי שחדות הראייה שלו היא 6/9 עד 6/30), בדיקה של הראייה התלת ממדית, בדיקה של הניגודיות וגם בדיקת רופא עיניים מקיפה.
חשוב להדגיש שטיפול בשיטה זו מתמקד במוח, ולכן אינו יכול לתקן פזילה – במקרים אלה נדרש קודם פתרון לבעיה זו ולאחר מכן ניתן לנצל את השיטה המתקדמת לתיקונה של העין העצלה.
רפואת עיניים לילדים מחייבת לא "רק" בקיאות מקצועית מעמיקה וניסיון עשיר אלא גם מיומנות גבוהה במיוחד בהתמודדות עם הדגשים הייחודיים לגיל זה. הרופאים באייקאר מדיקל קליניק הם מומחים מובילים בתחומם ובפרט הצטבר במרפאה ידע רב לגבי אבחון לקויות ראייה וטיפול בהן אצל ילדים.
הפתרונות המתקדמים הקיימים כיום במרפאה שלנו גורמים לכך שאיתור מוקדם של עין עצלה מאפשר טיפול יעיל וראייה מיטבית בהמשך החיים – בכל גיל. יתרון משמעותי נוסף של אייקאר מדיקל קליניק הוא הזמינות הגבוהה של צוות המומחים, כך שלא תיאלצו להמתין זמן רב מדי לאבחון המקצועי והמדויק ולהתחלת הטיפול הנכון.
צרו איתנו קשר – השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם!