מרפאת עיניים

חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

בדיקת חדות ראייה

בדיקת חדות ראייה היא אחד המרכיבים שקובעים עד כמה העיניים שלנו מספקות לנו תמונת מצב מדויקת ומפורטת של המציאות. את חדות הראייה ניתן לבחון באמצעות בדיקה פשוטה – שמהווה חלק מבדיקות העיניים התקופתיות השגרתיות, כשישנה תלונה על הפרעה בראייה ולקראת הוצאת רישיון נהיגה או חידושו. בעמוד זה תמצאו הסברים לגבי אופן ביצוע הבדיקה, משמעות התוצאות שלה, המחלות שעלולות לפגוע בחדות והדרך הנכונה להפיק ממנה מקסימום תועלת.

כיצד מתבצעת בדיקת חדות ראייה?

בדיקת חדות ראייה מתבצעת בעזרת לוח פשוט שעליו מופיעות אותיות (בחלק מהמקרים ספרות, וישנן גם בדיקות שמציגות טקסט, מתוך תפישה שקריאת טקסט מייצגת טוב יותר פעולה שמתבצעת במציאות). האדם שעובר את הבדיקה נמצא במרחק של 6 מ' בדיוק מהלוח, ומתבקש להקריא את מה שהוא רואה. 

מאחר שכאמור ייתכנו הבדלים בין העיניים, יש לבצע את הבדיקה 3 פעמים: פעם אחת כשעין ימין מכוסה ועין שמאל נבחנת, פעם שנייה כשעין שמאל מכוסה, ופעם שלישית כששתי העיניים גלויות.

הקריאה היא מלמעלה למטה. גודל הסימנים על הלוח הולך והופך קטן משורה לשורה, והמקום שבו הנבדק או הנבדקת כבר לא מצליחים לזהות את האות או הספרה הוא בעצם קצה גבול יכולת המיקוד שלהם. חשוב להדגיש שבדיקת חדות הראייה מתבצעת בתנאים אופטימליים – ניגודיות מוחלטת בין צבע הכיתוב לבין הרקע (שחור על גבי לבן) ותאורה טובה.

באופן טבעי ככל שמגיעים לשורה תחתונה יותר בלוח – שאגב, נקרא לוח סנלן, על שם רופא העיניים ההולנדי מהמאה ה-19 שפיתח את הבדיקה הפשוטה אך היעילה – כך חדות הראייה טובה יותר.

בדיקת חדות ראיה

מה זה חדות ראייה?

ההגדרה הפורמלית של חדות ראייה היא היכולת של האדם, וליתר דיוק העין, להבחין בפרטים שנמצאים במרחק מסוים ממנו.

החדות, כלומר יכולת המיקוד, נמדדת בחלק המרכזי של שדה הראייה. עוד כדאי לדעת שייתכנו הבדלים בין חדות הראייה של שתי העיניים.

לתיאום תורים לבדיקת חדות ראייה

צרו איתנו קשר > השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם!

״בעלי ביטוחי בריאות פרטיים זכאים לקבלת החזר תשלום על ייעוצים או בדיקות, בהתאם להסכם שלהם עם חברות הביטוח. כמו כן, מומלץ לבדוק את דמי השתתפות והזכאות מול קופת החולים״

תוצאות בדיקת חדות הראייה

תוצאות בדיקת חדות ראייה הן צירוף של 2 מספרים וביניהם " /". המספר משמאל מציין את המרחק שבו נמצא הלוח במהלך הבדיקה. במדינות שבהן נהוגה השיטה המטרית הוא יהיה 6, שכן כאמור המרחק הסטנדרטי שנמצא כמתאים ביותר למדידת יכולת המיקוד של העין הוא 6 מ'

במדינות שבהן מודדים מרחקים באינצ'ים ורגליים, המספר הוא 20 (רגל – feet – שווה כ-30 ס"מ, ובהתאם הלוח יימצא במרחק של 20 פיט מהאדם).

לגבי המספר מימין, ההסבר מעט מורכב: זהו המרחק שממנו יכול אדם שחדות הראייה שלו תקינה לחלוטין לזהות את האות (או הספרה) הקטנה ביותר שהנבדק הצליח לקרוא. 

כך למשל אם התוצאה בבדיקת חדות הראייה היא 6/12, פירוש הדבר שהנבדק מצליח לראות במרחק של 6 מ' (המספר משמאל) מה שאדם בעל חדות ראייה טובה יצליח לראות במרחק של 12 מ' (המספר מימין).

מרפאת עיניים בדיקות עיניים ופענוח תוצאות

מה משמעות התוצאות?

באופן עקרוני חדות ראייה 6/6 היא תקינה, וזהו גם מקור הביטוי "לראות שש שש" שמסמל ראייה אופטימלית וחדה (אם כי תיתכן גם חדות גבוהה יותר של למשל 6/5). תוצאה של 6/9 עדיין נחשבת טובה, ואילו 6/15 – כלומר אדם שמצליח לראות ממרחק של 6 מ' את מה שאדם בעל ראייה תקינה יזהה גם ממרחק של 15 מ' – כבר נחשבת תוצאה לא טובה, כלומר חדות ראייה ירודה.

השאלה החשובה ביותר היא –  השפעת רמת המיקוד הקיימת על הפעולות היומיומיות. לצורך קבלת רישיון נהיגה למשל נדרשת חדות ראייה של 6/12 לכל הפחות. צפייה בסרט משורה רחוקה יחסית מחייבת בדרך כלל חדות של 6/9 ומעלה, וזוהי גם הרמה הרצויה לצורך קריאה מהלוח בכיתת לימוד כשיושבים בסוף הכיתה.

חדות ראייה לקרוב

חשוב להדגיש שלמעשה יש לנו 2 סוגים שונים של יכולת למקד את העין – להבחנה באובייקטים שנמצאים במרחק גדול יחסית, ולזיהוי פרטים שנמצאים קרוב לעין. קריאה למשל מבוססת על חדות ראייה לקרוב. 

בדיקת החדות בעזרת לוח סנלן כאמור בוחנת את יכולת המיקוד ממרחק של 6 מ' כך שהתוצאות לא רלוונטיות לאבחון פגיעה בראייה מקרוב (תופעה שמתרחשת אצל מרבית בני האדם החל מסביבות גיל 40, ובמקרים נוספים עקב מחלה או פגיעה).

בדיקת חדות ראייה

מחלות שפוגעות בחדות הראייה

ירידה בחדות הראייה שבאה לידי ביטוי בקושי להבחין באובייקטים מרוחקים, כאלה שבעבר האדם כן הצליח לזהות, היא סימפטום אפשרי של מחלות עיניים שונות.

מחלה אחת שמתאפיינת בירידה בחדות היא ניוון מקולרי. מקולה הוא האזור שבמרכז הרשתית, ובהתאם הפגיעה היא בעיקר במרכז שדה הראייה. הסיבה העיקרית לניוון מקולרי היא גיל, וככל שהמחלה מחמירה כך נפגעת יכולת המיקוד, ואיתה תפקודים יומיומיים שונים שתלויים בראייה תקינה. כמו כן ללא טיפול מתאים ישנה סכנת התעוורות.

עוד מחלה שפוגעת ביכולת המיקוד היא אובאיטיס. זוהי דלקת באוביאה, החלק שנמצא בין הרשתית לבין החלק הלבן של העין. תסמינים נוספים שלה הם אודם בעין, כאבים ורגישות מופרזת לאור, ובין הגורמים לה: רקע אוטואימוני (כלומר הגוף תוקף את עצמו), זיהום, תופעת לוואי של ניתוח בעין והסתבכות של דלקת פרקים.

בכל מקרה שבו ישנה ירידה בחדות הראייה, חשוב להגיע לרופא עיניים מנוסה בהקדם על-מנת לזהות את המקור לכך, וכן כדי להבין מהו הפתרון הטוב ביותר.

איך לשפר את יכולת המיקוד של העין?

שיפור חדות הראייה אפשרי באמצעות משקפיים או עדשות מגע. דרך נוספת היא ניתוח לתיקון הראייה בלייזר. על-מנת שחדות הראייה תחזור להיות תקינה, נדרשת התאמה מדויקת לחלוטין של המשקפיים או של העדשות, ואם הירידה באיכות הראייה היא תוצר של מחלה או פגיעה אחרת, חובה כמובן לטפל גם בכך על – מנת למנוע המשך הידרדרות במצב.

רופאים מומחים עם ניסיון רב

הפעולות הנ"ל מחייבות ניסיון רב ובקיאות מקצועית, כך שגם אם בדיקת חדות הראייה עצמה פשוטה למדי, עדיין כדאי להגיע לרופא עיניים מומחה.

במרפאת Eye Care ממתינים לכם רופאים מקצועים מובילים בתחום העיניים בארץ, כך שמובטח לכם אבחון מדויק לחלוטין וטיפול מיטבי אם נדרש כזה. הזמינות הגבוהה של התורים במרפאה חוסכת המתנה מיותרת, ובהתאם תוך זמן קצר שוב תוכלו לראות 6/6.

לייעוץ ובירורים על בדיקת חדות ראייה

צרו איתנו קשר > השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם!

״בעלי ביטוחי בריאות פרטיים זכאים לקבלת החזר תשלום על ייעוצים או בדיקות, בהתאם להסכם שלהם עם חברות הביטוח. כמו כן, מומלץ לבדוק את דמי השתתפות והזכאות מול קופת החולים״