מרפאת עיניים
- א' - ה' 19:00 - 9:00
- ו' - 14:00 - 9:00
- דיזנגוף 332, תל אביב יפו
מרפאת עיניים
כלזיון (Chalazion) הוא מצב שבו ישנה נפיחות קבועה בעפעפיים, וזאת בעקבות שעורה בעין שהריפוי שלה לא היה מלא. הכלזיון עלול לגרום לראייה מטושטשת ובנוסף הוא מהווה מטרד אסתטי, ולכן מומלץ להסירו. בעמוד זה תוכלו לקרוא כיצד הוא נוצר, מהם גורמי הסיכון ואיך ניתן לטפל בתופעה ביעילות.
כדי להבין כיצד נוצר כלזיון כדאי קודם לדעת בדיוק מהי שעורה בעין.
העפעפיים כוללים שפע בלוטות שומן שתפקידן הוא להפריש חומר חיוני – חומר זה מונע התנדפות יתר של דמעות והיווצרות יובש בעין ומאפשר את פעולת המצמוץ. לכל בלוטה כזו פתח זעיר שגודלו הוא כראש של סיכה. אם הפתח נסתם מסיבה כלשהי, החומרים שהבלוטות מפרישות כלואים בתוכן והן מתנפחות. זוהי למעשה דלקת שמייצרת אדמומיות, כאב ורגישות בעין, ומוכרת בשם שעורה.
אם השעורה לא נרפאת לגמרי, יישאר בתוך הבלוטה מעין גוש שכולל את החומר השומני אחרי שהתקשה. מיקומו של הגוש הוא קרוב לקו הריסים, לעתים בעומק העפעף ולעתים בשכבה חיצונית שלו – זהו הכלזיון, שנקרא גם שעורה כלואה.
הסימפטום הבולט לעין הוא כאמור נפיחות של העפעפיים.
הגוש השומני עלול, אם הוא גדול, ללחוץ על קרנית העין ובמקרים אלה מתווספת לבעיה האסתטית גם פגיעה בראייה בגלל שקרני האור נשברות באופן לא תקין והתמונה הופכת מטושטשת.
אם הכלזיון מזדהם, נוצרת גם תחושת כאב.
צרו איתנו קשר > השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם!
כלזיון מתפתח כאמור בעקבות שעורה כלואה בעין. בלפריטיס, כלומר דלקת כרונית בעפעפיים, היא גורם סיכון להיווצרות שעורה בתדירות גבוהה ולכן גם להתפתחות כלזיון. גורמי סיכון נוספים הם גיל ההתבגרות, אם כי השעורה הכלואה מופיעה בעיקר אצל מבוגרים ופחות אצל ילדים, ושינויים הורמונליים (למשל במהלך הריון). מערכת חיסונית חלשה מגבירה אף היא את הסיכוי להופעת שעורה כלואה.
בניגוד לשעורה ה"רגילה" שמהווה דלקת ולכן מגיבה לטיפול אנטיביוטי, אנטיביוטיקה לא עוזרת להעלים את הכלזיון. בשלב הראשון הטיפול כולל הנחת קומפרסים חמימים על העפעפיים ועיסוי (בעדינות) של המקום שבו נמצא הגוש השומני. בכמחצית מהמקרים פעולות אלה יובילו לספיגה של הכלזיון ולהיעלמותו. אם לאחר 5-6 שבועות אין שינוי, אפשר לשקול ביצוע הליך כירורגי להסרת המשקע המיותר.
ניתוח להסרת כלזיון הוא הליך כירורגי פשוט עם אחוזי הצלחה גבוהים במיוחד ועם סיכון מזערי לסיבוכים, בתנאי כמובן שהוא מבוצע על-ידי איש מקצוע מיומן ובעל ניסיון. הוא אורך דקות בודדות, תחת הרדמה מקומית (אצל מבוגרים. ילדים יעברו אותו בהרדמה מלאה). לאחר הניתוח נדרשת החלמה של כשבועיים.
האלחוש מתבצע על-ידי הזרקת חומר הרדמה אל העפעף. לאחר מכן משתמש המנתח בפינצטה ייעודית כדי להפוך את העפעף כך שיפנה כלפי חוץ, ומבצע בו חתך זעיר של מספר מילימטרים (בחלק הפנימי של העפעף כך שלא נשארת צלקת). דרך החתך ניתן להיכנס אל תוך העפעף ולרוקן את התכולה של הגוש השומני, עם כפית מיוחדת למטרה זו, וכך למעשה הכלזיון מוסר.
בסיום ההליך הכירורגי המהיר (10-15 דקות) החתך נשאר פתוח לטובת ניקוז מיטבי. כמו כן נעשה שימוש במשחה אנטיביוטית למניעת זיהומים ובחבישה של העין כדי לעצור את הדימום. התחבושת מוסרת למחרת הניתוח.
אין צורך באשפוז, אבל חשוב לקחת בחשבון שייתכן כאב למשך מספר שעות, וזאת בגלל הפצע הפתוח. במשך כשבועיים העפעף אדום ונפוח. כדאי לזכור שהעור בעפעפיים דק במיוחד ולמעשה חצי שקוף, ויש בו כלי דם רבים מאוד, ולכן טיפת הדם שנוצרה תוך כדי ביצוע החתך שדרכו רוקן הכלזיון בולטת לעין, האדמומיות, שבשלב מסוים מתחלפת בגוונים אחרים (כמו ב"פנס בעין"), נשארת מספר שבועות, אולם בסופו של דבר הניתוח לא משאיר סימן חיצוני.
ייתכן מצב שבו חלק מהכלזיון נשאר בעפעף, אבל ברוב רובם של המקרים ההליך הכירורגי מעלים לחלוטין את המשקע השומני. סיבוכים אפשריים ונדירים הם דימום וזיהום. הדגש העיקרי במהלך ההחלמה הוא שמירה קפדנית על היגיינת העין.
במרפאתנו ממתינים לכם רופאי עיניים עתירי ניסיון ובעלי בקיאות מקצועית מעמיקה, הן באופן כללי והן בפרט כשמדובר על טיפול בכלזיון.
בנוסף אנחנו מקפידים על זמינות גבוהה ועל קביעת תורים מהירים, כך שתוכלו להיפטר מהשעורה הכלואה, המטרד האסתטי והסיכון שהראייה תהפוך למטושטשת תוך זמן קצר.
לרופאים שלנו מיומנות גבוהה בביצוע הניתוח להסרת כלזיון, כך שאיתנו אתם בידיים טובות ומקצועיות במיוחד, ועוברים את ההליך בראש שקט לחלוטין.
צרו איתנו קשר > השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם!