מרפאת עיניים

חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

מיופיה (קוצר ראייה)

מיופיה (Myopia) – ובעברית, קוצר ראייה – היא ליקוי נפוץ שגורם לאובייקטים רחוקים להיראות מטושטשים. עצמים שקרובים לעין נראים היטב, אבל גם כך מדובר כמובן בפגיעה משמעותית בתפקוד היומיומי ובאיכות החיים, ולכן חשוב למצוא מענה אפקטיבי בהקדם. מיופיה עלולה להופיע הן אצל פעוטות וילדים והן אצל בני ובנות 20-40, בעיקר על רקע גנטי, וגם מאמץ ממושך של העיניים מגדיל את הסיכון לקוצר ראייה. בעמוד זה תוכלו לקרוא על הגורמים למיופיה, הסימפטומים, האבחון של ההפרעה לראייה התקינה והדרכים השונות לתקן את הליקוי.

כיצד נוצרת מיופיה?

ראייה היא למעשה שבירה של קרני אור והמרתן לאותות חשמליים שמועברים ע"י כמות עצומה של סיבי עצב אל המוח, שם הם מורכבים לכדי תמונה שאנחנו מבינים. השבירה של האור מתבצעת בשתי שכבות של גלגל העין, הקרנית והעדשה. לאחר מכן מגיעות הקרניים אל הרשתית שנמצאת בעומק העין ואחראית על התרגום לאותות חשמליים.

במצב של קוצר ראייה הקרניים נשברות באופן לא מדויק, ולכן הן מתמקדות לא ברשתית אלא עוד לפניה. אל הרשתית מגיע רק ההמשך המתפזר של האור, והתוצאה תהיה תמונה "מרוחה" וראייה מטושטשת לרחוק.

מיופיה עשויה להיגרם עקב עדשה חזקה מדי או עוצמה אופטית גבוהה יתר על המידה של הקרנית. גם גלגל עין ארוך מדי מוביל למיקוד עוד לפני הרשתית בגלל שהמרחק עד אליה גדול מהרגיל. מרחק תקין בין הקרנית לרשתית (אצל מבוגרים) הוא 24 מ"מ, עוצמה נכונה בעדשה היא 19 דיופטר וכוח השבירה של קרנית צריך להיות כ-42 דיופטר.

הסיבה העיקרית לקוצר ראייה

היא כאמור גנטיקה: הורה בעל מיופיה מגדיל במידה משמעותית את הסיכוי שגם אצל הילד תופיע הלקות בשלב מסוים בחיים.

הסיבה הרווחת השנייה היא שגרת חיים שכוללת קריאה מרובה, בין אם של טקסטים מודפסים ובין אם דרך מסך מחשב. גם מי שמרבה לשהות בסביבה שבה כמות האור מועטה נמצא בקבוצת סיכון לפתח קוצר ראייה, וזאת משום שהחושך מעודד גדילה של גלגל העין.

קריאה היא כמובן בסיס ללמידה ולא כדאי לוותר עליה, אבל כן רצוי להשתדל לצמצם את שעות המסכים בגיל צעיר. כמו כן כדאי להקפיד על תאורה בהירה וחזקה כשקוראים, ועל שמירת מרחק מהטלוויזיה (לפחות 3 מ').

סובלים מקוצר ראייה?

צרו איתנו קשר > השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם!

״בעלי ביטוחי בריאות פרטיים זכאים לקבלת החזר תשלום על ייעוצים או בדיקות, בהתאם להסכם שלהם עם חברות הביטוח. כמו כן, מומלץ לבדוק את דמי השתתפות והזכאות מול קופת החולים״

סימפטומים נוספים למיופיה

בחלק מהמקרים מיופיה באה לידי ביטוי לא "רק" בראייה מטושטשת למרחק, אלא גם בכאבי ראש ועייפות. סימפטום אפשרי נוסף הוא אדמומיות בעין, ובמצבים חמורים קוצר ראייה שלא מטופל באופן מקצועי עלול להוביל לקרע ברשתית ולמחלות עיניים שונות (ובפרט גלאוקומה, קטרקט וניוון מקולרי על רקע גיל).

 

מיופיה לפי גיל

בהקשר של מיופיה נהוג להבחין בין 3 קבוצות גיל בגלל המאפיינים השונים:

עד גיל 6: זוהי מיופיה שמוגדרת כפתולוגית, ובדרך כלל חומרתה רבה. הגורם לקוצר הראייה בגילאים אלה הוא התארכות של גלגל העין ושינוי צורתו מכדור למעין ביצה. כתוצאה מכך גם גדל הסיכון לקרע ברשתית ובשלב מאוחר יותר היפרדות רשתית (מצב שעלול להסתיים באובדן הראייה). חשוב מאוד להקפיד על מעקב צמוד אצל רופא עיניים מומחה למיופיה פתולוגית.

גילאי 6 -18: קוצר ראייה במהלך תקופת הלימודים בבית הספר קשורה במידה רבה לקריאה מרובה. בדרך כלל המיופיה תחמיר עם הזמן. לאחר שמתגלה הלקות יש להקפיד על בדיקות תקופתיות כדי לוודא שהפתרון שנמצא לילד עדיין מתאים לו, ואם לא, כמובן להחליפו.

גילאי 18-40: בדרך כלל הסיבה להיווצרות מיופיה בשלב זה בחיים היא עבודה שכוללת ישיבה מול מחשב במשך שעות רבות. גם בשלב הזה קוצר הראייה עלול להחמיר, אם כי לרוב הוא יישאר מתון יחסית.

לפי מחקרים שונים, השכיחות של התופעה היא בין רבע לשליש, כלומר אחד מכל 4 בני אדם, או אפילו 1 ל-3, זקוק לעזרה כדי להבחין באובייקטים מרוחקים ממנו.

אבחון קוצר ראייה

אבחון מדויק במצבים של קוצר ראייה הכרחי כדי להתאים את הפתרון הטוב ביותר עבור האדם. האבחון מבוסס על בדיקת עוצמת השבירה של קרני האור בכל אחת מהעיניים - ובשפה המקצועית, רפרקציה.

בדיקות רפרקציה מתבצעות בעזרת רטינוסקופ או אוטורפרקטומטר. בחלק מהמקרים נדרשת הרחבת אישונים. יחידת המידה של קוצר הראייה היא דיופטר, וככל שהמספר גדול כך הבעיה חמורה יותר וכן גדל הסיכון לקרע ברשתית ולהתפתחות מחלות עיניים.

טיפולים אפשריים בקוצר ראייה

ישנם 4 טיפולים אפשריים במיופיה על סוגיה השונים: משקפיים, עדשות מגע, ניתוחים שונים וטיפות אטרופין.

משקפי ראייה מייסייט MiSight

משקפי ראייה MiSight מבית קופר ויז'ן (החברה המובילה בעולם בתחום עדשות מגע ומשקפיים להאטת קוצר ראייה, ופורצת דרך בנושא ניהול והאטת המיופיה – גם עם עדשות המגע MiSight וגם עם משקפי ראייה) המשנים את חוקי המשחק. משקפי MiSight יעילים בהאטת המיופיה החל מגיל 6 עד גיל 17.

המשקפיים מאושרות FDA (מנהל התרופות האמריקאי) לטיפול בקוצר ראייה בעקבות מחקר שבדק את יעילות העדשות ונערך ב 14 מדינות שונות ברחבי העולם לאורך שנתיים. במחקר השתתפו 256 ילדים בין הגילים 6 עד 10, ונמצא כי ילדים שהרכיבו את המשקפיים באופן מלא במשך שנתיים האטו את התקדמות המיופיה ב-59%. התארכות גלגל העין שלהם פחתה ב-38%.
למידע נוסף ולקביעת תור להתאמה התקשרו 03-6055506

עדשות מגע להאטת קוצר ראייה MiSight

עדשות יומיות MiSight 1 Day הינן עדשות מגע חד פעמיות רכות הראשונות בעולם המוכחות ביעילותן בהאטת קצב התפתחות מיופיה בקרב ילדים. העדשה בעלת טכנולוגיית ActiveControl השולטת בהתארכות גלגל העין וגם בקצב התפתחות המיופיה ובמקביל מבצעת תיקון תישבורתי. עפ"י מחקרים רק ילד 1 מתוך 3 אשר הרכיב את עדשות MiSight 1 Day חווה עלייה במיופיה של מעל ל 0.75D, וזאת בהשוואה ל-3 מתוך 4 ילדים שהרכיבו עדשות מגע חד מוקדיות יומיות. העדשות משפרות חדות ראייה, שיפור ראייה בעת הכנת שיעורי בית, קריאה, צפייה בטלוויזיה ובמסכים בקרב ילדים.

המומחיות של אייקר עדשות

במרפאתנו רופאי עיניים בעלי ניסיון רב באבחון מיופיה וטיפול בה בכל גיל. בזכות הניסיון, שאליו מצטרפים גם הבקיאות המקצועית והציוד המשוכלל שמבטיח אבחון מדויק, מובטח לכל מטופל ולכל מטופלת מענה אפקטיבי במיוחד שמותאם ספציפית אליהם.

הצוות במרפאה מיומן במיוחד בטיפול בילדים, שזקוקים לתשומת לב ייחודית ולפתרונות שהם גם יעילים וגם כאלה שניתן להשתמש בהם לאורך זמן.

יתרון נוסף הוא הזמינות המיידית, כך שלא תצטרכו להמתין זמן רב מדי עד לבדיקה ולתחילת הטיפול בקוצר הראייה. טיפול מהיר של הלקות מונע החמרה של המצב ועלייה במספר, מקטין את הסיכון לסיבוכים כמו היפרדות רשתית ובעיקר מבטיח ראייה טובה יותר ושיפור באיכות החיים.

ניתוח 

אי הנוחות המסוימת שכרוכה בחבישת משקפיים או שימוש קבוע בעדשות מגע הוביל לפיתוח ניתוחים שונים.

האופציה הנפוצה היא ניתוח בעזרת לייזר שבמהלכו רופא עיניים מיומן משטיח את הקרנית ובכך מתקן את קוצר הראייה. חשוב לקחת בחשבון שלעתים תיתכן רגרסיה, כלומר המיופיה תחזור בשלב מסוים גם לאחר שבוצע ניתוח זה. יחד עם זאת אחוזי ההצלחה גבוהים, והסיבוכים נדירים.

תיקון ראייה בלייזר בדרך זו מתאים לבעלי מספר נמוך יחסית. במקרים של דיופטר גבוה, אפשר לבצע ניתוח להשתלת עדשה.

השתלת עדשה תוך עינית מתאימה לאנשים בריאים, בלי מחלות עיניים ועם מספר יציב במשך לפחות שנה. הניתוח אורך כ-20 דקות ולא כרוך באשפוז. למעשה, כבר לאחר מספר ימים ניתן לחזור לשגרת חיים מלאה.


טיפות אטרופין

פתרון שמתאים למצב שבו גלגל העין של הילד או הילדה מתארך וקוצר הראייה מחמיר. האטרופין מעכב את הקצב של התארכות הגלגל, והמינון המקובל הוא טיפה אחת ביום. לאורך תקופת הטיפול יש להגיע לבדיקות רפרקציה תקופתיות, גם כדי לוודא שהאטרופין אכן ממלא את ייעודו וגם כדי לקבוע מתי אפשר להפסיק את השימוש בטיפות שתופעות לוואי אפשריות שלהן הן טשטוש ראייה וסנוור.

הטיפול בעזרת טיפות אטרופין הוא יחסית חדש ולכן חשוב להגיע לרופא עיניים שכבר צבר ניסיון בניצול האופציה, שעשויה לחסוך את הצורך במשקפיים ועדשות מגע.

סובלים מקוצר ראייה?

צרו איתנו קשר > השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם!

״בעלי ביטוחי בריאות פרטיים זכאים לקבלת החזר תשלום על ייעוצים או בדיקות, בהתאם להסכם שלהם עם חברות הביטוח. כמו כן, מומלץ לבדוק את דמי השתתפות והזכאות מול קופת החולים״