מרפאת עיניים

חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

מיפוי קרנית העין - המדריך המלא

קרנית העין היא החלק שאחראי למיקוד הראייה. זוהי שכבה דקה, שקופה וחזקה שנמצאת מעל לקשתית ולאישון בגלגל העין, ובה מתבצעת רוב שבירת האור. תפקיד נוסף הוא הגנה מפני חדירת חיידקים, או גופים זרים אל תוך העין. 

מבנה לא תקין של הקרנית מוביל לפגיעה בראייה ולכן מחייב פתרון מתאים. הבסיס למציאת הפתרון האופטימלי הוא אבחון באמצעות בדיקה שנקראת מיפוי קרנית – בעמוד זה תמצאו מידע מקיף הן על הקרנית, והן על בדיקת המיפוי שלה.

מה בודקים במיפוי קרנית?

מיפוי קרנית היא בדיקה לזיהוי מידת הקמירות של חלק זה של העין. קרנית תקינה מתאפיינת בקמירות רבה יותר במרכז מאשר בהיקף, ולמעשה ככל שמתקדמים לעבר ההיקף, היא הופכת ליותר ויותר שטוחה.

מדידת מידת הקמירות על פני הקרנית, וחישוב כוח התשבורת שלה (תשבורת הוא המונח ליכולת לשבור את קרני האור) מאפשרים לרופא המטפל לזהות כשלים בביצוע הפעולה החשובה – וגם להבין מהו הפתרון הנכון.

התוצאה של הבדיקה היא מפה תלת ממדית של הקרנית היוצרים תמונה מלאה של מידת הקמירות שלה. פענוח מדויק והפקת מלוא התועלת האפשרית ממיפוי קרנית העין, מחייבים ניסיון רב ובקיאות מעמיקה, ועל כן חשוב להגיע לרופא עיניים מיומן ועם מומחיות ספציפית בביצוע בדיקה זו.

מבנה העין - הסבר על ידי דיאגרמה

זקוקים לבדיקת מיפוי קרנית?

צרו איתנו קשר > השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם!

״בעלי ביטוחי בריאות פרטיים זכאים לקבלת החזר תשלום על ייעוצים או בדיקות, בהתאם להסכם שלהם עם חברות הביטוח. כמו כן, מומלץ לבדוק את דמי השתתפות והזכאות מול קופת החולים״

מהי קרנית העין?

הקרנית נמצאת כאמור בחלקו הקדמי של גלגל העין, מתחת לשכבה החיצונית ביותר שהיא לובן העין. העוצמה האופטית של העיניים מושגת בעזרת הקרנית והעדשה, הקרנית היא זו ששוברת ראשונה את קרני האור שמגיעות אל העין, ובשלב הבא הרשתית תוכל להמיר אותן לאותות עצביים. על-מנת שהשבירה תהיה אופטימלית, והקרניים יגיעו אל הנקודה המדויקת ברשתית, על הקרנית להיות שקופה וכן ללא שום פגם מבחינת הקמירות.

אחד המקרים שבהם נפגעת השקיפות הוא בצקת בקרנית. בכדי למנוע זאת היא מכילה שכבה של תאי אנדותל שמסלקים עודפי מים. מעל לאנדותל ישנה שכבה שמהווה מחסום פיזי בפני גופים זרים, השכבה השלישית נקראת סטרומה והיא גם החלק העבה של הקרנית (כ-90% ממנה), השכבה הרביעית מיועדת לשמור על המבנה הביו-מכני והשכבה החיצונית ביותר כוללת תאי אפיתל ומתאפיינת בצפיפות שמונעת חדירה של מזהמים.

עוד כדאי לדעת ששכבת האפיתל מצופה במסך דמעות, ושעובי הקרנית אינו אחיד: במרכז הוא 0.5-0.6 מ"מ ואילו בהיקף הוא עשוי להגיע גם ל-0.8 מ"מ. בניגוד לעדשה שמשנה את קמירותה בהתאם לאובייקט שבו אנחנו מתבוננים ולמרחק שלנו ממנו, הקמירות של הקרנית קבועה.

קרטוקונוס - קרנית חרוטה

המצבים שבהם נדרשת בדיקה זו

ישנם מספר מצבים שבהם מומלץ ביצוע מיפוי קרנית:

א. כשישנו חשד לקיומה של מחלה שפוגעת בקרנית. המחלה הנפוצה ביותר היא קרטוקונוס, ועוד מחלה שמאובחנת על בסיס המיפוי היא אקטזיה של הקרנית.

ב. לאחר שהאדם כבר מאובחן כחולה בקרטוקונוס – על-מנת לעקוב אחרי התקדמותה של מחלה זו, שמתאפיינת בהפיכת צורת הקרנית מכדור לחרוט. עיוות זה פוגע במידה בלתי מבוטלת בראייה, והנזק מחמיר ככל שצורת הקרנית הופכת לחרוטית יותר.

ג. לפני ניתוח לתיקון ראייה בלייזר – במקרים אלה מיפוי קרנית העין מתבצע על-מנת לוודא שההליך אכן אפשרי. אם ישנם מקומות שבהם הקרנית דקיקה מדי, ייתכן שהניתוח אינו ישים.

ד. התאמת עדשות מגע – לאדם בעל קרנית שפני השטח שלה אינם סדירים אין אפשרות להשתמש בעדשות מגע רגילות. אם הוא בוחר בפתרון זה לתיקון הראייה, המיפוי מספק את הנתונים הנדרשים כדי לייצר עדשות מיוחדות שמותאמות בדיוק למבנה הקרנית.

כיצד מתבצע מיפוי קרנית העין?

מיפוי הקרנית מתבצע באמצעות מכשירי טופוגרפיה אשר מופעלים על-ידי טכנאים מיומנים בכך.

הנבדקים מניחים את הראש על גבי מעין משענת, והמכשיר מקרין אל הקרנית טבעות אור בצבעים שונים. הטבעות, שנמצאות זו בתוך זו, מוחזרות ע"י הקרנית וההחזרה נקלטת במכשיר. 

בשלב זה המכשיר מודד את המרחק בין הטבעות שהוחזרו ע"י הקרנית, את הפיזור שלהן ואת מידת העיוות של הצורה של כל אחת מהן. כל הנתונים הנ"ל מעובדים על-ידי מחשב והתוצאה היא כאמור מפה תלת ממדית שדומה למפה טופוגרפית של פני שטח פיזיים (פירוט בפסקה הבאה).

הבדיקה אינה פולשנית, אין שום מגע עם העין כך שאין כאב וגם לא אי נוחות, ואין צורך בהיערכות מיוחדת. המגבלה היחידה היא הצורך לא למצמץ כשהטבעות מוקרנות אל הקרנית, אבל מדובר כמובן בפרק זמן קצר מאוד.

כמו כן לא נדרשת הרחבת אישונים כדי למפות את הקרנית, ואין תופעות לוואי כך שהחזרה לשגרה הינה מידית. זמן השהות הכולל במרפאת העיניים הוא כחצי שעה בלבד.

מיפוי קרנית העין - קרטוקונוס ומחלות קרנית

פענוח תוצאות בדיקת קרנית

מכשירי הטופוגרפיה השונים (פירוט בפסקה הבאה) מפיקים כאמור מעין מפה טופוגרפית.

כל אזור בקרנית זוכה לצבע משלו, כשגוון קריר - למשל כחול או סגול - מעיד על תשבורת נמוכה יחסית ועל מבנה שטוח של הקרנית. הגוונים החמים - כתום, אדום וכו' - הם אינדיקציה לכוח שבירה משמעותי וקמירות גבוהה.

באופן טבעי הסקת המסקנות הנכונות מהמפה מובטחת רק אם מלאכת הפענוח מופקדת בידיים מקצועיות במיוחד של רופא עיניים מומחה לקרניות.

לבירורים בנושא מיפוי קרנית?

צרו איתנו קשר > השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם!

״בעלי ביטוחי בריאות פרטיים זכאים לקבלת החזר תשלום על ייעוצים או בדיקות, בהתאם להסכם שלהם עם חברות הביטוח. כמו כן, מומלץ לבדוק את דמי השתתפות והזכאות מול קופת החולים״

כיצד פועלים מכשירי טופוגרפיה?

מיפוי קרנית העין מתבצע כאמור על-ידי מכשיר טופוגרפיה. ישנם 3 סוגים של מכשירים שכאלה:

* פלאסידו – Placido Topography – מכשיר אשר בנוי מדיסק שעליו ישנם ציורים של טבעות בשחור ובלבן. הדיסק מואר ומוקרן על גבי הקרנית. אם הטבעות מתעוותות, או אם המרווח הקיים ביניהן משתנה כשהוא מוחזר מהקרנית, פירוש הדבר שישנה בעיה בפני השטח של הקרנית. במכשירים מהסוג הזה מתקבלים ממצאים לגבי הצד הקדמי של הקרנית בלבד.

* סליט – Slit Topography – בשיטה זו מוקרנים חריצים של אור משני צידיה של הקרנית, וההחזרים מתועדים על-ידי מעין וידיאו. מאחר שישנה מדידה של נקודות רבות על פני השטח של הקרנית, גם בצד הקדמי וגם בצד האחורי, התוצאות כוללות גם את עובייה של הקרנית.

* פנטאקאם – Pentacam – מכשיר חדשני שמספק מידע רחב היקף הפנים הקדמיות והאחוריות של הקרנית וכן לגבי עובייה. דרך הפעולה של מכשיר זה היא צילום עשרות תמונות של כל חלקה הקדמי של העין, ושימוש בשיטה שנקראת Elevation Map – השוואת קימורה של הקרנית והמרחק ממישור כדורי שמהווה קו ייחוס.

מיפוי קרנית - אבחון קרטוקונוס

התאמת עדשות מגע לקרנית לא תקינה

תוצאות מיפוי קרנית העין משמשות גם לצורך יצירת עדשות מגע מותאמות ספציפית לכל מטופל ומטופלת שנזקקים לפתרון זה כתיקון לעיוות פני הקרנית. 

כדאי לדעת שבמקרים של קרטוקונוס או כשישנו אסטיגמטיזם (ראייה מטושטשת או מעוותת בגלל המבנה הלא תקין של הקרנית), עדשות מגע רכות לא מספקות פתרון אפקטיבי מספיק והאופציה המומלצת היא עדשות קשות. 

הדור החדש של עדשות אלה מתאפיין במעבר טוב יותר של חמצן בהשוואה לעבר, ובמקרים של קרטוקונוס ישנה עוד תועלת בקשיחות של העדשה – היא תומכת בקרנית כך שנוזל העין לא ידחק אותה החוצה ובאופן כללי מבטיחה את המבנה העגול של העין.

עדשות המגע הקשות נחלקות ל-3 סוגים:

1. עדשות נושמות – הפתרון הוותיק שמתאפיין מצד באפקטיביות גבוהה ומצד שני גם בחיסרון בלתי מבוטל: הנוכחות של עדשות המגע בעיניים מורגשת מאוד ובפרט כשהאדם ממצמץ.

2. עדשות היברידיות – בעדשות אלה המרכז הוא קשה ואילו השוליים רכים. השילוב תורם לנוחות השימוש מבלי לפגוע באפקטיביות של העדשות.

3. עדשות סקלרליות – עדשות גדולות יחסית, כך שהן מכסות את מלוא שטח הקרנית והשוליים שלהן מכסות חלק מהסקלרה (Sclera – לובן העין). זהו פתרון מומלץ במיוחד לחולי קרטוקונוס, לבעלי צילינדר גבוה ובמקרים של יובש בעין (בגלל קוטרה הגדול של העדשה היא לא נוגעת כלל בקרנית אלא בסקלרה וכך נוצר חלל בין העדשה לבין הקרנית – חלל שמתמלא בנוזל). היתרונות העיקריים הם נוחות השימוש הגבוהה וההגנה הטובה על העין.

לסיכום

לקרנית יש תפקיד רב חשיבות בגוף האדם – שבירת קרני האור בדרך להמרתן לאותות חשמליים שהמוח מתרגם לכדי תמונה. קמירות אופטימלית של שכבה זו בגלגל העין היא תנאי הכרחי לראייה תקינה.

כשישנו חשש תפקוד לא תקין של הקרנית, נעשה שימוש במפה טופוגרפית ברורה של המבנה שלה – שמתקבלת מבדיקת מיפוי קרנית העין – כדי לאבחן את הבעיה.

מומחים לרפאות עיניים -מרפאת EYE CARE

ניסיון רב ומומחיות במיפוי קרנית העין

לצד המכשור המתקדם שמייצר את המפה, המפתח העיקרי למציאת הפתרון האופטימלי לתיקון הראייה הוא הניסיון של רופא העיניים – וחשוב לא להתפשר על כך.

במרפאת Eye Care תמצאו רופאי עיניים המתמחים במחלות הקרנית, כגון: קרטוקונוס, ובהתאמת עדשות מגע נושמות, היברידיות, וסקלרליות. זקוקים לבדיקת מיפוי הקרנית או לפענוח תוצאות? צרו איתנו קשר בהקדם.

לתיאום תורים, ייעוץ ובירורים בנושא קרנית

צרו איתנו קשר > השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם!

״בעלי ביטוחי בריאות פרטיים זכאים לקבלת החזר תשלום על ייעוצים או בדיקות, בהתאם להסכם שלהם עם חברות הביטוח. כמו כן, מומלץ לבדוק את דמי השתתפות והזכאות מול קופת החולים״