מרפאת עיניים
- א' - ה' 19:00 - 9:00
- ו' - 14:00 - 9:00
- דיזנגוף 332, תל אביב יפו
פזילה היא לקות ראייה שמופיעה אצל 3-5% מהאוכלוסייה, לפעמים מיד אחרי הלידה ובמקרים אחרים בהמשך החיים ובעיקר בשלב הילדות. מעבר להשלכות האסתטיות, הראייה של אדם בעל פזילה אינה מיטבית, ולכן מומלץ לטפל בבעיה בהקדם וכמובן באופן מקצועי. בעמוד זה תמצאו מידע מקיף אודות התופעה, כולל הקשר שלה לעין עצלה והטיפולים המומלצים.
פזילה – המונח הרפואי אגב הוא סטרביסמוס (Strabismus) – מוגדרת כמצב שבו שתי העיניים לא מתמקדות באותה נקודה. ישנם אנשים בעלי פזילה שאצלם מתרחשת התופעה הזו באופן קבוע, וישנם גם מקרים שבהם הפזילה היא לפרקים. כששתי העיניים לא ממוקדות באותה נקודה, התוצאה היא פגיעה בראיית העומק ובחלק מהמקרים גם ראייה כפולה. פזילה גם עלולה להוביל לעין עצלה.
צרו איתנו קשר – השאירו פרטים, ונחזור אליכם בהקדם!
החלוקה המקובלת של סוגי הפזילות היא בהתאם לכיוונה של העין שלא מצליחה להתמקד באובייקט שבו האדם מתבונן. שתי הפזילות הנפוצות יותר הן אקזוטרופיה (פזילה כלפי חוץ) ואזוטרופיה (כלפי פנים), וישנם גם שני סוגים פחות שכיחים והם היפוטרופיה (פזילה כלפי מטה) והייפרטרופיה (פזילה כלפי מעלה).
סוג זה של פזילה מופיע לרוב אחרי גיל שנה. כשהפזילה קבועה היא בדרך כלל משפיעה על הראייה לרחוק ולא באה לידי ביטוי כשמתבוננים באובייקטים קרובים (אם כי ייתכן גם מצב הפוך). בין הסיבות להופעתה של הפזילה במצבים אלה: עייפות, חוסר ריכוז או מחלה. הפזילה עלולה להופיע בכל אחת מהעיניים ולהתחלף ביניהן, אם כי בסבירות גבוהה היא תאפיין בעיקר עין אחת (שעלולה להפוך בשל כך לעצלה).
סוג זה של פזילה נחלק בעצמו לשני תת סוגים: מולדת ואקומודטיבית.
פזילה מולדת כלפי פנים מופיעה מיד אחרי הלידה ולא נעלמת גם אחרי חצי שנה. לרוב היא בולטת, כשייתכן שהיא תופיע בכל פעם בעין אחרת. פזילה אקומודטיבית מופיעה בשלב מוקדם של הילדות, לרוב בין גיל 8-9 חודשים לגיל 3-4. ישנם מקרים שבהם ההופעה שלה פתאומית וישנם מצבים שבהם היא צצה (בעיקר כשהפעוט חולה או עייף) ונעלמת. הסיבה לסוג זה של פסילה היא קיומו של רוחק ראייה – קושי לראות בבירור עצמים קרובים – כך שהילד מכווץ בעוצמה שריר פנימי בעין כדי למקד את המבט. הכיווץ מייצר את הפזילה. בדרך כלל ניתן לתקן את המצב בעזרת משקפיים מתאימים.
פזילה עלולה להיות תוצאה של גורמים רבים. הסיבות העיקריות לחוסר התיאום בין העיניים הן:
* חוסר איזון בפעולת שרירי העין – בין אם עקב בעיה מולדת ובין עם בשל בעיה נרכשת. בהקשר זה כדאי לדעת שתנועתו של גלגל העין נשלטת על-ידי 6 שרירים שנמצאים מחוץ לעין: השריר הישר המדיאלי, השריר הישר הלטרלי, השריר הישר העליון, השריר הישר התחתון, השריר האלכסוני העליון והשריר האלכסוני התחתון.
השריר המדיאלי אחראי לתנועה אל קו האמצע, השריר הלטרלי מבצע את התנועה ההפוכה, הרחק מקו האמצע, השריר הישר העליון מרים את העין וכפעולה משנית מייצר סיבוב פנימי, השריר הישר התחתון מוריד את העין וכפעולה משנית מייצר סיבוב חיצוני, השריר האלכסוני העליון אחראי על הסיבוב הפנימי וכפעולה משנית הורדה של העין ואילו השריר האלכסוני התחתון מעורב בסיבוב החיצוני וגם בהרמה של העין.
על-מנת ששתי העיניים יוכלו להתמקד באותה נקודה נדרש תיאום מושלם בין כל השרירים הנ"ל. חולשה של אחד מהם, בכל אחת מהעיניים, עלול לשבש את התיאום ולהוביל לפזילה.
* רוחק ראייה – כאמור מצב שבו הקושי למקד את המבט באובייקטים קרובים מוביל לאקומודציית יתר וזו עלולה לגרום לפזילה פנימה. גם מצב הפוך, קושי למקד מבט בפריטים רחוקים, עלול לגרום לפזילה.
* חבלה חיצונית בראש – שגורמת לפגיעה בתאי העצב שאחראיים על שרירי העין.
* קטרקט.
* תפקוד לא תקין של בלוטת התריס – עקב מחלה.
* גידולים.
* הידרוצפלוס – עודף נוזלים במוח.
* מחלה נוירולוגית.
כמו כן ישנו מרכיב גנטי בפזילה.
אבחון פזילה באופן מקצועי הכרחי על-מנת לוודא שאכן מדובר בחוסר יכולת למקד את שתי העיניים באותה נקודה, וגם כדי לזהות את הגורמים לכך.
תחנה אחת שבה ניתן לזהות פזילה היא כבר בבדיקת העיניים השגרתית שלאחר הלידה. בדיקה נוספת נערכת לתינוקות בגיל שבועיים ועוד אחת כעבור כחודש, וגם בהן אחת המטרות היא אבחון סטרביסמוס. תחנה חשובה נוספת היא לקראת כיתה א' או במהלכה של השנה הראשונה בבית הספר – ראייה לא תקינה פוגעת במידה רבה בהישגים הלימודיים וגם באיכות החיים של הילד ולכן חשוב לא לדלג על בדיקה זו.
בנוסף נדרשת הגעה לאבחון כשהפזילה בולטת, וכן אם הילד (או המבוגר כמובן) מתלונן על כפל ראייה. כאבי ראש שאין להם הסבר אחר עלולים אף הם לנבוע מפזילה, וכאמור גם ראייה תלת ממדית ירודה.
רופא עיניים מיומן יזהה פזילה באמצעות כיסוי כל אחת משתי העיניים לחילופין והסתייעות במנסרות שמטות את האור. גם בדיקת קרקעית העין עשויה לספק מידע יקר ערך בהקשר של פזילה.
פזילה היא אחד הגורמים העיקריים להיווצרות עין עצלה (ביחד עם קטרקט, הבדלים בתשבורת האור בין העיניים וצניחה של עפעף שמכסה חלק משדה הראייה).
הסיבה לכך היא הבלבול שמייצרת הפזילה. מאחר שכל עין מייצרת תמונה שונה, המוח מתקשה לארגן מבט אחד ממוקד על העולם – ובוחר להעדיף את אחת העיניים ו"לסמוך" רק עליה. בהדרגה העין השנייה, מאחר שאין ערך לתמונה שהיא מספקת, הופכת לעצלה. חשוב להדגיש שלא כל עין עצלה היא גם פוזלת, וגם לא כל פזילה מובילה לעין עצלה – אבל זו בהחלט אחת הסיבות לכך שחשוב לטפל בהקדם בסטרביסמוס.
צרו איתנו קשר – השאירו פרטים, ונחזור אליכם בהקדם!
הטיפולים האפשריים לתיקון פזילה הם:
כשכל הטיפולים הנ"ל לא משפרים את המצב, תוצע אופציית ניתוח.
ניתוח לתיקון פזילה מאפשר לרופא עיניים מנוסה לחזק או להחליש שרירים שזקוקים לכוונון שכזה. בדרך כלל יש צורך בתיקון שני שרירים – ע"י קיצור השריר, הארכתו או שינוי המיקום שלו.
משך הניתוח הוא כשעה, והוא מתבצע תחת הרדמה כללית – כשהעין שבה מטפלים נשארת פקוחה באמצעות מכשיר ייעודי שנקרא ספקולום (מפשק). לרוב אין צורך באשפוז, אם כי ייתכנו כאב במשך מספר ימים ונפיחות מסוימת למשך מספר שבועות. יחד עם זאת חזרה לשגרה מלאה – כולל צפייה בטלוויזיה, קריאה ושימוש במחשב – אפשרית כבר לאחר ימים בודדים (המגבלות היחידה הן הימנעות משחייה בים ובבריכה וכן מפעילות גופנית אינטנסיבית או משחקים בארגז חול כשמדובר על ילדים).
אחוזי ההצלחה של ניתוחים לתיקון פזילה גבוהים יחסית, ובפרט אצל ילדים. בחירה נכונה של רופא העיניים שבידיו מפקידים את מלאכת התיקון תורמת באופן טבעי גם לטיב התוצאות וגם לשקט הנפשי של המטופלים.
באייקאר מדיקל קליניק עובדים 8 רופאי עיניים מהמובילים בארץ, כולם מומחים בתחומם כולל מנהלי מחלקות בבתי חולים בולטים. הידע הרב שהצטבר במרפאה בשילוב המחויבות המלאה לכל לקוח ולקוחה, בכל גיל, מבטיחים טיפול מהיר ויעיל, ופתרון מושלם לכל סוג של פזילה. אין שום סיבה לסבול מפגיעה בראייה ו/או קשיים רגשיים עקב חוסר תיאום בין העיניים – מוזמנים ליצור קשר ולתאם פגישת ייעוץ שבה נספק לכם את המענה הטוב ביותר הקיים כיום לפזילה.
צרו איתנו קשר – השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם!