מרפאת עיניים
- 073-3947547
- א' - ה' 19:00 - 9:00
- ו' - 14:00 - 9:00
- דיזנגוף 332, תל אביב יפו
בדיקת OCT לרשתית הינה בדיקה חדשנית ולא פולשנית שנעשית באמצעות קרני לייזר ללא קרינה מייננת, ומאפשרת ליצור תמונות חתך של חלקי העין השונים כמו הרשתית וכן את עצב הראייה. בדיקת הרשתית באמצעות מכשיר OCT מבטיחה אבחון מדויק לחלוטין של הרשתית והחלקים הפנימיים של העין. פענוח הבדיקה תספק את מלוא המידע הדרוש כדי לטפל בשלל בעיות ראייה, שיפורטו בהמשך מאמר זה.
לבירורים בנושא OCT > צרו איתנו קשר, השאירו פרטים והמומחים שלנו יחזרו אליכם בהקדם.
בדיקת OCT היא מעין בדיקת רנטגן של הרשתית או לחילופין CT של חלק זה של העין – אם כי בניגוד אליהן, המיפוי של הרשתית באמצעות המכשיר המתקדם לא כרוך בחשיפה לקרינה מייננת שעלולה להיות מסוכנת.
השם OCT הוא ראשי תיבות של הביטוי Optical Tomography Coherence, והבדיקה מבוססת על טכנולוגיית הלייזר: המכשיר משגר בו זמנית שתי קרניים, האחת אל העין עצמה והשנייה אל מראה. החזרי האור משתי הקרניים מניבים שתי תמונות, והשילוב שלהן יוצר תמונה ב 2D- ובתלת ממד של הרקמות שמרכיבות את הרשתית.
משך הבדיקה כ – 10 עד 15 דקות. מיפוי רשתית OCT כאמור אינו פולשני ולא מסב כאב, אבל כרוך באי נוחות מסוימת עקב הצורך להרחיב את האישונים. הרחבת האישונים מחייבת את הנבדקים להגיע למרפאה או למכון כ- 30 דקות לפני הצילום עצמו – לשם קבלת הטיפות שמבצעות את הפעולה ההכרחית וההמתנה עד שהאימפקט שלהן יבוא לידי ביטוי מלא.
הדגש העיקרי לקראת צילום OCT הוא הצורך בהרחבת אישונים. בגלל ההרחבה הראייה הופכת למטושטשת במשך מספר שעות, ועל כן ההמלצה היא להגיע למכון או למרפאת העיניים עם מלווה.
ישנם הרבה יתרונות לרפואה הפרטית על פני הרפואה הציבורית בישראל. היתרון החשוב מכולם הוא כמובן זמינות התורים, כשמדובר על מחלות עיניים כגון גלאוקומה, ניוון רשתית רטוב, או קרע ברשתית, הזמן הוא הוא קריטי וכל יום הוא חשוב.
יתרונות נוספים של רפואה פרטית הם: מיקום נגיש, מכשור מתקדם, פענוח מיידי, ועוד...
לדוגמה: מרפאת העיניים Eye Care ממוקמת בצפון ת"א ליד הנמל, יש חנייה חינם, התורים נקבעים מראש, הרופאים סובלניים ומקצועיים ביותר, והינם מהמובילים בישראל בתחום הרשתית.
דבר חשוב נוסף הוא עניין העלות:
פער המחירים לבדיקת רשתית ברפואה הפרטית לעומת הציבורית, אינם כה גבוהים ובוודאי שאינם משמעותיים בהתייחס ליתרונות הרבים של הרפואה הפרטית, כך ששווה לשקול לבצע את הבדיקה במרפאת עיניים פרטית עם רופאים מומחים בתחום הרשתית.
צרו איתנו קשר > השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם!
על מנת להבין טוב יותר את היתרונות של בדיקת OCT, כדאי להתעמק מעט במבנה הרשתית ותפקידי חלק זה של העין.
הרשתית נמצאת בחלק האחורי, כלומר הפנימי, של דופן העין. היא מקבלת חמצן וכן חומרי מזון מהדמית, שכבה בעובי של כחצי מילימטר שנמצאת מעל הרשתית, ויש בה כלי דם רבים. תפקידה של הרשתית הוא להמיר אור לאותות חשמליים, שבשלב הבא מתורגמים למסרים עצביים אשר מועברים למוח, על-מנת שיפענח את התמונה שאנחנו רואים.
האור מגיע לרשתית אחרי ש"נשבר" על-ידי הקרנית והעדשה של העין. הוא נקלט בתאים ייעודיים לכך שנקראים פוטורצפטורים. ישנם שני סוגים של פוטורצפטורים – קנים (שמספרם הוא כ- 125 מיליון) ומדוכים (כ- 6 מיליון). הקנים (Rods) מתאפיינים ברגישות רבה יותר לאור ולוקחים חלק בראייה ההיקפית ובראיית הלילה.
המדוכים (Cones) נמצאים בעיקר בחלק המרכזי של הרשתית שנקרא מקולה, ואשר אחראי לראייה החדה והממוקדת וכן לראיית הצבע. במרכז המקולה ישנו אזור שאחראי למקרים שבהם נדרשת הבחנה טובה במיוחד בפרטים וחדות מרבית – למשל בזמן קריאה או צפייה בטלוויזיה. אזור זה נקרא פובאה (Fovea) ושם נוסף שלו הוא הגומה המרכזית.
עוד אזור ספציפי ברשתית שכדאי להכיר הוא העצב האופטיוד כמו כן את העצב האופטי, שנקרא גם הכתם העיוור (Blind Spot). באזור זה, שצורתו אליפטית ושטחו כ – 3 מילימטר רבוע, אין פוטורצפטורים. צבעו לבן והוא ממוקם במרכזה של הרשתית.
לאור חשיבותה של הרשתית והתפקיד המרכזי שלה בראייה, כל ליקוי שנוצר בה עלול לגרום לנזק משמעותי שיבוא לידי ביטוי בפגיעה ביכולת החשובה הזו. כשרופא עיניים מנוסה ומיומן סבור שבעיית ראייה כלשהי נובעת מפגיעה באזור כזה או אחר ברשתית, מומלץ לבצע מיפוי מדויק שלה.
בין היתר ניתן לאבחן באמצעות מכשיר ה OCT את מחלות העיניים הבאות:
גלאוקומה – מחלת עיניים נפוצה שמהווה את הסיבה השנייה לעיוורון ברחבי העולם. על-פי ההערכות, בישראל מתגלים מדי שנה כ 6000 מקרים חדשים של גלאוקומה, ובעולם כולו ישנם כמה עשרות מיליוני בני אדם שמתמודדים עם ההשלכות של המחלה. ליתר דיוק מדובר בקבוצת מחלות שהמכנה המשותף שלהן הוא פגיעה בעצב הראייה.
גורמים אפשריים למחלה הם לחץ על עצב הראייה, ובפרט על הראש שלו, הפרעה בזרימת הדם לראש עצב הראייה, הצטברות של חומרים רעילים בנקודה ספציפית זו ובעיקר עלייה בלחץ התוך עיני. במרבית המקרים ההתדרדרות הינה איטית ולא מורגשת עד שכבר נוצר נזק של ממש. בדיקות תקופתיות החל מגיל 40 (ואפילו מגיל צעיר יותר כשבמשפחה ישנם מקרים של גלאוקומה) מובילות לאבחון מוקדם ולטיפול שמונע את החמרת המצב.
רטינופתיה סוכרתית – סיבוך שמופיע אצל כמעט כל חולי הסוכרת (הן סוג 1 והן סוג 2) תוך 20 שנה. הרמה הגבוהה של הסוכר בדם גורמת לנזקים הולכים ומחמירים לכלי הדם העדינים ברשתית, וכך למשל דליפות באזור המקולה מובילות להצטברות של נוזלים בחלק זה של הרשתית ולפגיעה בחדות הראייה. מעקב קבוע על-ידי רופא עיניים מיומן ובעל ציוד מתאים מאפשר לזהות מיד כל סיבוך שקשור לרטינופתיה סוכרתית ולטפל – ובכך למנוע את אובדן יכולת הראייה.
ניוון מקולרי של הגיל (AMD) – מחלה שהיא תוצאה של שקיעת חומרים שונים מתחת לרשתית. חומרי בלאי אלה פוגעים בשכבת תאי פיגמנט אפיתל שנמצאים בין הרשתית לבין הדמית, ומסייעים לפוטורצפטורים להמיר אור למסרים עצביים.
AMD מופיעה בעיקר אצל בני ובנות 65 ומעלה. ובשני שלבים: בשלב הראשון, שמוגדר "היבש", הירידה בראייה אינה משמעותית וכוללת בעיקר רגישות מופחתת לאור, וקושי לראות בחושך. בשלב השני, "הרטוב", נוצר דימום מתחת למרכז הרשתית ובעקבותיו בצקת, והתוצאה היא פגיעה חמורה בראייה המרכזית.
בשנים האחרונות פותחו תרופות אפקטיביות מאוד, כך שבעזרת אבחון מוקדם ניתן לבלום את המחלה. הסימפטומים שבעקבותיהם יפנה רופא עיניים אחראי את המטופלים לבדיקת OCT הם ראייה מטושטשת, ראייה מעוותת, או הופעת כתמים במרכזו של שדה הראייה.
מעקב אחרי מחלות ניווניות של מרכז הראייה או בצקת באזור זה – במטרה לתכנן את המשך הטיפול על סמך מידע עדכני ומפורט.
גידולים בעין – במקרים של רטינובלסטומה או מלנומה, מיפוי רשתית OCT מתבצע על-מנת להעריך את גודלו של הגידול.
לאחר חבלה בעין – וכשישנו חשש לפגיעה ברשתית בגללה.
צילום רשתית OCT אינה מסוכנת. כאמור אין חשיפה לקרינה בעייתית והבדיקה אינה פולשנית, כך שאין שום נזק שעלול להיגרם לעיניים או לנבדקים באופן כללי.
תופעות לוואי אפשריות הן אדמומיות בעיניים ותחושה של גירוי. תופעות אלה מתרחשות כשישנה רגישות גבוהה לטיפות שניתנות כדי להרחיב את האישונים, והמענה להן הוא תרופות אנטי אלרגניות.
בכל מקרה ניתן לחזור לשגרה מלאה כעבור מספר שעות, לאחר שהאישונים חוזרים לגודלם המקורי.
צרו איתנו קשר > השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם!
צילום OCT מדגים בצורה טובה מאוד את מצבן של כל שכבות הרשתית. יש בסך הכל 9 שכבות כאלה – וכן את המצב של הרקמות שמעל לרשתית ומתחתיה.
בין הממצאים שניתן לזהות במסגרת פענוח תוצאות OCT: הצטברות נוזלים בין השכבות שמרכיבות את הרשתית, קיומם של משקעים אחרים ברשתית ובפרט בחלק המרכזי שלה, שינויים בעובי רקמות (בשל הצטברות נוזלים), חור מקולרי (כלומר חור באזור המרכזי שכאמור נקרא מקולה – מחלה יחסית נדירה שפוגעת בעיקר בנשים), בצקת מקולרית (עקב סוכרת), ממברנה אפירטינלית (ERM – מצב שבו צומח קרום על גבי הרשתית באזור המקולה, בעקבות היפרדות זגוגיות מהרשתית, בדרך כלל עקב גיל,) מצב ראש עצב הראייה, וכאמור מחלות שונות ובהן AMD, גלאוקומה ורטינופתיה סוכרתית.
לצד כל הממצאים שמספקת סריקת OCT, יש גם מצבים שבהם נדרשים פתרונות מתקדמים אחרים. בפרט כך הדבר כשהמקור לבעיה בעין קשור לכניסת האור לאיבר – למשל במקרים של קטרקט, אבנורמליות של קרקעית העין או דימום בחלל העין. אם כניסת האור לעין תקינה והבעיה היא בהמשך, OCT הוא המכשיר הטוב ביותר לאבחון.
הפעלת המכשיר המשוכלל נעשית על-ידי טכנאי שצבר את המיומנות הנדרשת ואינה מצריכה נוכחות של רופא. יחד עם זאת הפקת מלוא התועלת מצילום OCT מחייבת כמובן פענוח מדויק של הממצאים – ולשם כך נדרשת בקיאות מעמיקה במיוחד במבנה הרשתית ותפקידיו של כל חלק בה.
בין השאר בודק רופא העיניים שמפענח את ממצאי ה OCT, את המרווח הוויטרו-רטינלי (כדי לזהות האם הוא תקין או שיש בו אבנורמליות), את הקונטור הפובאלי (על-מנת לזהות אובדן שלו מסיבה כזו או אחרת כמו למשל חור מקולרי), שינויים בארכיטקטורה של הרשתית, את אחידות שכבת ה CC – RPE (תאי האפיתל) ועוד. כשהבדיקה מתבצעת במסגרת מעקב, הפענוח כולל באופן טבעי השוואה לממצאי צילומים קודמים.
על-מנת להפיק את מלוא התועלת האפשרית מבדיקת OCT, חשוב לעבור את הבדיקה במרפאת עיניים מקצועית. רק מרפאה שהצטיידה במכשירים מהדור החדש, וחשוב מכך, עובדים בה רופאי עיניים שהם מומחים לרשתית, יכולה להבטיח – וגם לקיים – אבחון מושלם ואיתו את הטיפול הטוב ביותר לשימור יכולת הראייה. לייעוץ ובירורים צרו איתנו קשר
סריקת רשתית באמצעות מכשיר ה OCT מבוססת על מספר תוכניות אפשרויות, ובהן MTM (ראשי תיבות של הביטוי Macular Thickness Map), או FMTM (ראשי תיבות של Macular Fast Thickness Map).
כל תוכנית קובעת את הזוויות שבהן משוגרים קרני הלייזר, את הנקודות שבהן הן נחתכות, ואת אורך הסריקה.
עוד כדאי לדעת שהמכשירים השתכללו באופן משמעותי מאז שהוצגו לראשונה ב 1991, ונכנסו לשימוש מסחרי 5 שנים לאחר מכן. השיפור העיקרי הוא מהירות הפעולה של ה OCT, שבעבר הוגבלה ל 400 סריקות בשנייה, ולכן צילמה למעשה רק חלק מהשטח הרלוונטי.
במאה ה 21 נכנסה לפעולה טכנולוגיה חדשה שנקראת Spectral Domain. במכשירים מהדור החדש אין צורך בתנועה קדימה ואחורה של המראה, ולכן הם מאפשרים 40,000 סריקות בכל שנייה.
בנוסף, הרזולוציה השתפרה והגיעה ל 3/7 מיקרון וגם הקונטרסט השתדרג. כיום יש מכשירים משוכללים במיוחד שמבצעים גם 80,000 סריקות מדי שנייה.
צרו איתנו קשר > השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם!