מרפאת עיניים

חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

בדיקות ראייה – המדריך המלא

ראייה תקינה היא מרכיב משמעותי בחיים עם איכות מלאה בכל גיל. אם קיימת הפרעה כלשהי בראייה, או שישנו חשש מפני מחלת עיניים, חשוב להגיע בהקדם לאבחון מקצועי. בנוסף מומלץ בחום להגיע לבדיקות תקופתיות גם כשאין שום בעיה. הסיבה לכך היא שלא מעט מחלות עיניים מתפתחות בהדרגה, ללא סימפטומים נראים לעין עד שהן כבר במצב מתקדם – ואז קשה יותר לטפל בהן. אבחון מקצועי עם מכשור מתקדם מאפשר לגלות אותן בשלבים ראשוניים ולמנוע סבל מיותר. בעמוד זה תמצאו מידע מפורט על הבדיקות התקופתיות המומלצות ועל האבחונים השונים שנעשים אצלנו במרפאה.

בדיקות ראייה מתקדמות - בדיקת רשתית OCT, בדיקת קרקעית העין, ומיפוי קרנית

לבירורים ותיאום תורים לבדיקות ראייה

צרו איתנו קשר > השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם!

״בעלי ביטוחי בריאות פרטיים זכאים לקבלת החזר תשלום על ייעוצים או בדיקות, בהתאם להסכם שלהם עם חברות הביטוח. כמו כן, מומלץ לבדוק את דמי השתתפות והזכאות מול קופת החולים״

בדיקות ראייה תקופתיות מומלצות לפי גיל

בדיקת ראייה אחרי הלידה:

בדיקת החזר אור (שמוכרת גם בשם רפלקס אדום) במטרה לזהות מומים מולדים או מחלות גנטיות כגון קטרקט או רטינובלסטומה (סרטן של רשתית העין). מתבצעת במרבית המקרים בבית החולים עוד לפני השחרור של היולדת והתינוק, אבל אם מסיבה כלשהי היא לא בוצעה מומלץ להשלים אותה בהקדם. זוהי בדיקה פשוטה שכוללת הפניית מקור אור (לרוב בעזרת מכשיר שנקרא אופטלמוסקופ) אל האישון, על-מנת להתרשם מהאופן שבו מוחזר האור. אם ההחזר חלקי או לבן (במקום אדום), זוהי אינדיקציה לכך שישנה הפרעה שמונעת מקרני האור להגיע אל הרשתית באופן תקין, ועל כן נדרשת התערבות של מומחה על-מנת שיזהה את מקור ההפרעה וכמובן יקבע תוכנית טיפול בהתאם.

בדיקת ראייה בגיל שנה:

בדיקת עיניים על-מנת לזהות אם ישנה פזילה (שעלולה להוביל גם לעין עצלה ולפגיעה בהתפתחות התקינה של מרכז הראייה במוח). בהקשר זה כדאי לדעת שבחודשים הראשונים פזילה אצל תינוקות היא תופעה רווחת שאמורה להיעלם מעצמה עד גיל חצי שנה. בנוסף בפרק זמן זה תיתכן גם פזילה מדומה – מצב שבו מבנה הפנים מייצר אשליה כאילו ישנה פזילה. בגיל שנה לעומת זאת כבר אין סיבה לכך. אבחון פזילה מבוסס על בדיקת רפלקס אור: הרופא מאיר על שני האישונים עם פנס, ואם האור לא מוחזר באופן זהה, זוהי אינדיקציה לפזילה.

בדיקת ראייה בגיל 3:

בדיקה תקופתית חשובה שבוחנת את חדות הראייה (פירוט בהמשך העמוד). כדאי לנצל את ההזדמנות ולערוך בדיקות מעמיקות יותר – של מנח גלגלי העיניים, של יכולת התנועה שלהם ועוד – כדי לזהות פזילה, שכאמור עלולה לגרום גם לעין עצלה. כדאי לקחת בחשבון שישנם מקרים של פזילה שמתחילים להופיע רק אחרי גיל שנתיים, והבדיקה שנערכת בגיל שנה כמובן לא תזהה אותם.

בדיקת ראייה בגיל 6:

לקראת המעבר מהגן לבית הספר מומלץ לבצע בדיקה מקיפה של יכולת הראייה, כדי למנוע קשיים בלימודים על רקע קושי בקריאה. בפרט חשוב לזהות לקויות כמו רוחק ראייה (כלומר קושי למקד את המבט באובייקטים קרובים) ואסטיגמציה (תופעה שמוכרת גם בשם צילינדר. היא נגרמת עקב התקמרות לא אחידה של הקרנית או של העדשה, והתוצאה היא תמונה מטושטשת גם של פרטים קרובים וגם של פרטים רחוקים). רופא עיניים מומחה יערוך גם בדיקה של קרקעית העין על-מנת לשלול מחלות עיניים שונות.

בדיקות ראייה בין הגילאים  16 עד 40:

בדיקות לצורך מטרות ספציפיות כמו קבלת רישיון נהיגה, במסגרת תהליך הגיוס (ובפרט אם ישנם ליקויי ראיה שעלולים למנוע קבלה ליחידה מבוקשת), התאמה לעבודה ועוד. סוג נוסף של בדיקה יזומה הוא לגילוי קרטוקונוס וזאת אם ישנם במשפחה חולים במחלה זו (שגורמת לעיוות של הקרנית – פירוט בהמשך).

בדיקת ראייה מעל גיל 40 ועד 60:

מומלץ לבצע בדיקה תקופתית אחת לשנתיים, כך שאם מתפתחים גלאוקומה או קטרקט הן יאותרו כבר בשלב ראשוני. ירידה בראייה, לקרוב (תופעה נפוצה בגילאים אלה) או לרחוק, מחייבת אף היא הגעה לבדיקת עיניים לצורך התאמת משקפיים אופטימליים.

בדיקת ראייה מגיל 60:

בדיקה אחת לשנה כדי לאתר קטרקט, גלאוקומה או AMD (ניוון מקולרי על רקע גיל).

בדיקת עיניים - ניתוח לייזר

חשוב להדגיש

אם ישנם קרובי משפחה מדרגה ראשונה עם מחלות עיניים, תדירות הבדיקות צריכה להיות גבוהה יותר, ולמעשה במקרים אלה מומלץ להיות במעקב קבוע אצל רופא עיניים בעל ניסיון רב באבחון וטיפול באותה מחלה.

בדיקת חדות ראייה

בדיקה מוכרת מאוד שמתבצעת בעזרת לוח שעליו אותיות (או ספרות) בגודל שהולך וקטן ככל שיורדים בשורות. הלוח, שנקרא סנלן ע"ש הרופא שפיתח אותו, מאפשר לבחון את היכולת של הנבדקים להבחין באובייקטים ובעצם את איכות הראייה לרחוק (בדיקה זו לא מספקת אינדיקציה לגבי היכולת למקד את העין באובייקטים קרובים, כך שהיא לא מזהה רוחק ראייה).

תוצאה של 6/6 נחשבת תקינה. לצורך קבלת רישיון נהיגה התוצאה המינימלית היא 6/12 (שפירושה הוא יכולת להבחין ממרחק של 6 מ' באובייקטים שאדם בעל ראייה תקינה יצליח לזהות גם ממרחק של 12 מ'). במקרים שבהם התוצאה היא 6/9 ומעלה, כדאי למצוא פתרון שישפר את הראייה (שעלולה לא להספיק כשצופים בסרט ממרחק גדול יחסית או כשיושבים בחלק האחורי בכיתה).

ירידה בחדות הראייה עלולה להיגרם עקב ניוון מקולרי (פגיעה במרכז הרשתית) או בשל דלקת בעין שנקראת אובאיטיס. במקרים אלה נדרש אבחון מעמיק יותר, כשלצורך ניוון מקולרי תתבצע בדיקה שנקראת OCT (פירוט לגביה תוכלו למצוא בהמשך העמוד).

בדיקה ממוחשבת של שדה ראייה

כשהכל תקין, התחום שבו אנחנו יכולים להבחין באובייקטים שונים כולל כ-180 מעלות לרוחב סביב הנקודה שאליה מביטה העין ו-100 מעלות לאורך. על-מנת לזהות מצבים שבהם מחלה או פגיעה אחרת מגבילות את שדה הראייה, פותחה בדיקה ממוחשבת שמבוצעת ע" טכנאי (כשמי שמפענח את התוצאות הוא כמובן רופא עיניים).

במהלך הבדיקה הנבדק מתבונן עם עין אחת בנקודה מרכזית. המחשב בוחר נקודות שונות לאורך ולרוחב שדה הראייה ומאיר כל אחת מהן לפרק זמן מסוים. אם הנבדק הצליח לראות את האור, הוא לוחץ על הכפתור. עם הזמן עוצמת ההארה הולכת ופוחתת.

הפלט של המחשב הוא מפה, מפורטת ומדויקת, שמדמה את שדה הראייה. גוון בהיר מעיד על אזור שבו אין הפרעות בשדה הראייה ואילו במקומות שבהם התקשה הנבדק לראות את האור יופיעו גוונים כהים (ככל שהגוון כהה יותר, פירוש הדבר שגם כשעוצמת האור הייתה גבוהה יחסית הנבדק לא ראה אותו).

חשוב להדגיש שמדובר בבדיקה שמחייבת ערנות וריכוז על-מנת שהתוצאות תהיינה מדויקות לחלוטין. יחד עם זאת טכנאי מנוסה ורופא עיניים מיומן מבטיחים תמונת מצב מדויקת של שדה הראייה. ישנן מחלות עיניים שונות שעלולות לפגוע בשדה הראייה, ובהן גלאוקומה, AMD (ניוון מקולרי על רקע גיל) ורטיניטיס פיגמנטוזה, וכך גם אוטם של ראש עצב הראייה, צניחה של העפעפיים ופגיעה עצבית במוח.

בדיקת חדות ראייה

בדיקת עיניים למשרד הרישוי

לצורך קבלת רישיון נהיגה התוצאה המינימלית היא 6/12 (שפירושה הוא יכולת להבחין ממרחק של 6 מ' באובייקטים שאדם בעל ראייה תקינה יצליח לזהות גם ממרחק של 12 מ'). במקרים שבהם התוצאה היא 6/9 ומעלה, כדאי למצוא פתרון שישפר את הראייה (שעלולה לא להספיק כשצופים בסרט ממרחק גדול יחסית או כשיושבים בחלק האחורי בכיתה).

לבירורים ותיאום תורים לבדיקות ראייה

צרו איתנו קשר > השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם!

״בעלי ביטוחי בריאות פרטיים זכאים לקבלת החזר תשלום על ייעוצים או בדיקות, בהתאם להסכם שלהם עם חברות הביטוח. כמו כן, מומלץ לבדוק את דמי השתתפות והזכאות מול קופת החולים״

אבחון יובש בעין בעזרת מבחן שירמר

יובש בעין גורם לכאב, אדמומיות, רגישות גבוהה במיוחד לאור ולעתים גם לטשטוש בראייה. כדי לבדוק האם העין אכן יבשה, מתבצע מבחן שירמר. זוהי בדיקה פשוטה שכוללת הצמדה של פסים דקיקים לעפעפיים התחתונים בשתי העיניים וליתר דיוק לחלק התחתון שלהן. כעבור 5 דקות מסיר רופא העיניים את הפסים ובוחן עד כמה הם רטובים. אם מידת הרטיבות היא מתחת לרף התקין, זוהי אינדיקציה מובהקת ליובש בעין. בחלק מהמקרים לפני מבחן שירמר מוזלפות לעיניים טיפות מאלחשות כדי למנוע דמעות עקב הגירוי של הפסים.

יובש בעין עלול להיגרם עקב מנח לא תקין של העפעפיים, בגלל ישיבה במשך שעות רבות מול מחשב, עקב שינויים הורמונליים שמתרחשים בגיל המעבר אצל הנשים, כשנמצאים בחדר ממוזג שהאוויר בו יבש, בגלל בלפריטיס (דלקת בעפעפיים) וגם עדשות מגע לא מתאימות עלולות לגרום לפיזור לא תקין של הדמעות על גבי הקרנית וכן לאידוי מהיר מדי שלהן, וכתוצאה מכך ליובש בעין.

טיפול בעיניים יבשות

בדיקת קרקעית העין

בדיקות קרקעית העין מתבצעות כשהראייה הופכת עכורה, כשהאדם מתלונן על הבזקי אור, כשבשדה הראייה מופיעים נקודות, פסים או צלליות וכשמתרחשת ירידה חדה ביכולת הראייה. חולי גלאוקומה וחולי סוכרת עוברים בדיקה זו באופן שגרתי כחלק מהמעקב השוטף אחרי התפתחות המחלה. כמו כן מאפשרות בדיקות אלה אבחון מצב שנקרא היפרדות רשתית ושעלול להוביל לעיוורון.

ניתן לבצע את הבדיקה עם מצלמה דיגיטלית או באמצעות התבוננות (ישירה או עקיפה) ברשתית, בעצב הראייה ובכלי הדם באמצעות אופטלמוסקופ. בדיקה מהסוג השני תתבצע לאחר הרחבת אישונים. סוג נוסף של בדיקת קרקעית העין הוא צילום פלואורסצין (FA) – צילום של אזור זה לאחר שהוזרק אליו חומר ניגוד שצובע אותו ומאפשר לזהות פגמים באספקת הדם אל הרשתית וברשתית עצמה.

בדיקת קרקעית העין - בדיקת רשתית

בדיקת לחץ תוך עיני

בדיקה שמתבצעת באמצעות מכשיר שנקרא טונומטר במטרה למדוד את הלחץ התוך עיני. הטווח התקין הוא בין 10 ל-21-22, ולחץ גבוה יותר מחייב מעקב צמוד שכן הוא עלול לגרום להתפתחות גלאוקומה.

בדיקת הלחץ התוך עיני כרוכה באלחוש של העין ושיתוף פעולה מצד הנבדקים. כמו כן מוזלפות לעין טיפות עם פלואורסצין. במהלך הבדיקה עצמה רופא העיניים משתמש במנורת סדק כדי לשלוח אלומות אור ממוקדות אל תוך העין ומניח את המחט של מכשיר הטונומטר על הקרנית. הנחת המחט מאפשרת לרופא להעלות את הלחץ על שכבה זו בעין בהדרגה ובעדינות, וכתוצאה מכך מופיעות על הטונומטר שתי קשתות בעלות גוון צהוב והמרחק ביניהן מתורגם ע"י המכשיר ללחץ התוך עיני (שיחידת המידה שלו היא מילימטר כספית).

יש לבצע את הבדיקה בכל אחת מהעיניים בנפרד. היא נמשכת דקות אחדות בלבד, וביחד עם האלחוש לפני תשהו במרפאה במשך כ-20-30 דקות.

בדיקת לחץ תוך עיני

בדיקת רפרקציה

בדיקה שמטרתה לבחון האם קרני האור נשברות בקרנית ובעדשה באופן תקין. תשבורת לקויה עלולה לגרום לרוחק ראייה (כלומר קושי להבחין באובייקטים קרובים) או לקוצר ראייה (תמונה מטושטשת כשמנסים להתבונן בפרטים רחוקים). המידע שמתקבל מבדיקת הרפרקציה מהווה בסיס למרשם מדויק של עדשות מגע או משקפיים שיתקנו את הליקוי.

ישנן 3 דרכים אפשריות לביצוע בדיקות רפרקציה: עם רטינוסקופ (רופא העיניים מתבונן לתוך העין כדי להתרשם מדפוסי החזרי האור), באמצעות אוטורפרקטומטר (מחשב שמציג על מסך תמונות והנבדקים מציינים עד כמה כל אחת מהן חדה בעיניהם) או בשיטה שנקראת Refinement ואשר מבוססת על הצבה של סדרה של עדשות מול עיני הנבדקים.

מיפוי רשתית OCT

בדיקה שנועדה לאפשר אבחון של מחלות שפוגעות ברשתית כמו גלאוקומה, AMD (ניוון מקולרי על רקע גיל) ורטינופתיה סוכרתית. גם גידולים ובפרט רטינובלסטומה מאותרים באמצעות מיפוי רשתית, ועוד מקרה שבו מומלצת בדיקה זו הוא אחרי חבלה ממקור חיצוני כשישנו חשש לנזק לרשתית.

במהלך בדיקת OCT המכשיר המשוכלל משגר שתי קרני לייזר בו זמנית, כשאחת מכוונת אל העין שנבדקת והשנייה לעבר מראה. שתי התמונות שמופקות מההחזרים של האור עבור שתי הקרניים הנ"ל מאפשרות לרופא עיניים מיומן להבין מהו מצבה של הרשתית.

על-מנת לבצע בדיקת OCT נדרשת הרחבת אישונים, ועל כן מומלץ להגיע למרפאת העיניים עם מלווה. הבדיקה עצמה אינה פולשנית, אין בה סיכונים והיא לא כרוכה בכאב או בתופעות לוואי (פרט לטשטוש במשך מספר שעות עקב הטיפות שמרחיבות את האישונים).

בדיקת ERG

 בדיקה נוספת שנועדה לבחון את תפקוד הרשתית היא אלקטרורטינוגרם, ובקיצור ERG. מהות הבדיקה היא רישום של התגובה של הרשתית לגירויים. הגירויים הם הבזקים של אור בתנאי תאורה שונים, ועל סמך הרישום החשמלי של התגובות יכול רופא עיניים מנוסה לאבחן רטיניטיס פיגמנטוזה ומחלות אחרות, וכן לתכנן הליכים כירורגיים ברשתית.

מיפוי קרנית העין

מטרת מיפוי קרנית היא לספק לרופא העיניים מידע על המבנה הטופוגרפי של שכבה זו, שבה מתבצעת שבירת קרני האור. הבדיקה מתבצעת באמצעות מכשיר טופוגרפיה, שמקרין אל העין של הנבדק טבעות של אור בגוונים שונים. הקרנית מחזירה את הטבעות והתגובה נקלטת על-ידי המכשיר. בהתאם למרחק ביניהן, מידת הפיזור והאופן שבו התעוותה צורת הטבעת, מפיק המחשב מפה תלת ממדית של פני הקרנית.

הסקת המסקנות הנכונות מהמפה מחייבת ניסיון רב. מיפוי הקרנית נדרש במקרים שבהם קיים חשד למחלה שפוגעת בשכבה זו של העין ובפרט קרטוקונוס. גם לקראת ניתוחים לתיקון הראייה בלייזר או לצורך התאמת עדשות מגע ייתכן שתתבצע הבדיקה, שאינה פולשנית ושלאחריה ניתן לחזור מיד לשגרה מלאה.

מיפוי קרנית העין - אבחון קרטוקונוס

רופאים מנוסים וציוד מתקדם

בדיקות העיניים והמכשירים שבאמצעותם הן מתבצעות השתכללו במידה ניכרת בעשורים האחרונים. כתוצאה מכך ניתן להפיק תועלת רבה מאוד מכל בדיקה ולתקן גם ליקויים שבעבר היה קושי ניכר להתמודד איתם. על-מנת להגיע לאבחון האופטימלי, ובעקבותיו לטיפול הנכון ביותר עבור האדם, חשוב גם לבצע את הבדיקה במיומנות גבוהה וגם לפענח את הממצאים על בסיס ידע וניסיון רחבי היקף.

במרפאת העיניים EyeCare תמצאו את הציוד המתקדם ביותר, טכנאים מיומנים במיוחד בהפעלתו ורופאי עיניים מובילים בתחומם שאמונים על אבחון וטיפול בכל מחלות העיניים ולקויות הראייה הקיימות.

בנוסף מציעה המרפאה תורים בזמינות גבוהה, כך שתוכלו לקבל את המענה המקצועי להפליא הנ"ל תוך זמן קצר ולא לחשוש שמא מצבכם יחמיר עקב המתנה מיותרת. כשהעיניים שלכם נמצאות בידיים האמינות והמיומנות של הצוות של אייקאר מדיקל קליניק, אתם יכולים להיות רגועים ולדעת בוודאות שכל בעיה תיפתר על הצד הטוב ביותר בדרך לראייה מיטבית וחיים עם איכות אמיתית.

לבירורים ותיאום תורים לבדיקות ראייה

צרו איתנו קשר > השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם!

״בעלי ביטוחי בריאות פרטיים זכאים לקבלת החזר תשלום על ייעוצים או בדיקות, בהתאם להסכם שלהם עם חברות הביטוח. כמו כן, מומלץ לבדוק את דמי השתתפות והזכאות מול קופת החולים״