מרפאת עיניים
- א' - ה' 19:00 - 9:00
- ו' - 14:00 - 9:00
- דיזנגוף 332, תל אביב יפו
עין עצלה מוגדרת כמצב שבו למרות שהמבנה שלה תקין, חדות הראייה בה ירודה. זוהי לקות נפוצה אצל ילדים – וכזו שחובה לטפל בה בלי דחיות ועיכובים. ראייה מיטבית מבוססת על תפקוד מלא של שתי העיניים, ואם אחת מהן הופכת ל"עצלה", התוצאה תהיה פגיעה קשה בהתפתחות הילד או הילדה: סיבה אחת לכך היא הירידה באיכות הראייה, שמשפיעה גם על הלמידה ועל האינטראקציות החברתיות.
סיבה שנייה היא שקליפת המוח הראייתית, האזור שאחראי על עיבוד המידע החזותי שמגיע לעיניים, מתפתחת עד גיל 7-8, ואם בתקופה קריטית זו המוח לומד להתעלם מאחת העיניים, ההרגל הבעייתי יתקבע וימשיך לפגוע בראייה גם בהמשך החיים.
בעמוד זה תמצאו מידע מפורט על הטיפולים היעילים שיש כיום לתופעת העין העצלה, וכן אודות סימני האזהרה שמחייבים את ההורים להגיע עם ילדם לאבחון אצל רופא עיניים מיומן.
צרו איתנו קשר – השאירו פרטים, ונחזור אליכם בהקדם!
עין עצלה – המונח המקצועי הוא אמבליופיה – היא כאמור תופעה רווחת למדי בגילאים צעירים. על-פי הערכות שונות, בין 2% ל-5% מהילדים הם בעלי לקות זו. חשוב להדגיש שבחלק גדול מהמקרים הילד או הילדה לא מתלוננים על כך, בין אם כי הם לא מודעים לכך שישנה בעיה ובין אם מסיבות אחרות. בהתאם מוטלת אחריות של ממש על ההורים.
המפתח העיקרי לאיתור מוקדם של האמבליופיה הוא הקפדה על קיום בדיקות הסקר. ההמלצה היא להגיע לרופא עיניים מנוסה בגיל שנה (או אפילו קודם לכן, בסביבות גיל 8-9 חודשים), שוב בגיל 3 ופעם נוספת לקראת המעבר מהגן לבית הספר. במסגרת הבדיקות בגילאים אלה נבחנת חדות הראייה בכל אחת מהעיניים, ואם ישנה בעיה בתשבורת האור היא תזוהה וניתן יהיה לספק מענה אפקטיבי.
בנוסף, ישנן התנהגויות שעשויות לנבוע מעין עצלה ואם ההורים מבחינים בהן רצוי מאוד לא לחכות לבדיקה התקופתית אלא להגיע למרפאת עיניים בהקדם:
שגם קשיים במוטוריקה עדינה או היפראקטיביות עלולים להופיע על רקע לקות ראייה שמקשה על מיקוד המבט ולכן גם על הריכוז. כשישנם בני משפחה עם לקות ראייה, ובפרט עין עצלה, ישנו סיכוי גבוה לאמבליופיה גם אצל הילד או הילדה, ולכן חשוב במיוחד להקפיד על מעקב הדוק אצל רופא עיניים מומחה לתחום זה.
המצבים העיקריים שבהם עלולה להתפתח עין עצלה בגיל הילדות הם:
היכולת של העין לקלוט תמונה מדויקת וחדה לחלוטין מוגדרת כמספר 0. במקרים של קוצר ראייה, כלומר קושי להבחין באובייקטים מרוחקים, ישנו שלילי – וככל שהוא נמוך יותר, כך הקושי גדול יותר (למשל מינוס 6 מעיד על קושי משמעותי מאוד לראות למרחוק, לעומת מינוס 1 שפירושו פגיעה מצומצמת). במקרים של רוחק ראייה, כלומר קושי למקד את המבט בפריטים קרובים לעין, המספר הוא חיובי (כשמספר גבוה פירושו בעיה משמעותית יותר).
במצב שבו עין אחת תקינה או עם מספר קרוב ל-0 ואילו לעין השנייה יש מספר רחוק מ-0, המוח יעדיף את התמונה שמתקבלת מהעין הראשונה בגלל שהאיכות שלה גבוהה יותר. כתוצאה מכך העין החלשה תהפוך עם הזמן לעצלה.
פזילה היא מצב שבו העיניים לא מתמקדות באותה נקודה. עבור מרכז הראייה במוח, זוהי כמובן בעיה בגלל חוסר היכולת לשלב את המידע משתי העיניים לכדי תמונה אחת ברורה וחדה. הפתרון שהמוח בוחר הוא להתעלם מהאותות העצביים שמגיעים מהעין הפוזלת, וללא טיפול מתאים היא תהפוך לעצלה. אגב, במצבים שבהם ישנה פזילה לסירוגין, כלומר בכל פעם בעין אחרת, הסיכון להתפתחות עין עצלה נמוך כי המוח משתמש בכל פעם בעין שמתפקדת היטב באותה נקודת זמן ולא מזניח לחלוטין את אחת העיניים.
כשהעפעף שמוט על העין הוא מסתיר חלק מהאישון ומצמצם את שדה הראייה. בדרך כלל הילד או הילדה ינסו להרים את הגבות כלפי מעלה כדי לחזור לשדה ראייה מלא, אבל פעולה זו אינה טבעית וכרוכה במאמץ רב – ולכן ישנה סכנה להתפתחותה של עין עצלה.
קטרקט מולד או נרכש הופך את העדשה בעין לעכורה. כתוצאה מכך נפגעת חדות הראייה בעין זו ואצל ילדים שלא מודעים למצב, השלב הבא שעלול להתרחש הוא הפיכת העין עם הקטרקט לעצלה.
בנוסף לקטרקט ישנן עוד מחלות עיניים שעלולות לגרום לעין עצלה. ביניהן: גלאוקומה, מחלות מטבוליות שגורמות לעכירות בקרנית, מחלות של הקרנית עצמה ומחלות שפוגעות בעצב הראייה.
טיפול באמבליופיה בילדים חייב להתבסס על אבחון מקיף, כדי לספק מענה גם לגורם שהוביל להפיכתה של העין לעצלה.
במקרים שבהם מקור הלקות הוא הבדלים במספרים בין העיניים הפתרון הוא משקפיים מותאמות במדויק לילד או לילדה.
משקפיים שכאלה מתקנים את רוחק הראייה או קוצר הראייה בעין שסבלה מהבעיה, וכתוצאה מכך המוח ישתמש בשתי העיניים.
אצל ילדים עם פטוזיס כשמידת הצניחה של העפעף היא חמורה, ההמלצה היא על ניתוח להרמת העפעף השמוט.
במקרים הקלים אין צורך לבצע הליך כירורגי אבל כן חשוב להיות במעקב צמוד ולהשתמש בשיטת טיפול אחרת כדי למנוע התפתחות עין עצלה. גם תיקון קטרקט בילדים או עכירות משמעותית בקרנית מתבצעים בניתוח.
על-מנת "לאלץ" את המוח לקחת בחשבון גם את העין העצלה, ניתן להשתמש בשני פתרונות אפשריים: רטייה על העין החזקה או טיפות עיניים שמטשטשות את הראייה בעין זו. בכל מקרה למוח לא תהיה ברירה אלא להשתמש במידע שמגיע מהעין החלשה וכך היא תתחזק ובנוסף קליפת המוח הראייתית תתפתח באופן תקין.
היתרונות העיקריים של הרטייה הם הפשטות והיעילות. הקושי הוא הסתגלותי – לפעמים לילדים קשה להתמיד בטיפול, בין אם עקב אי נוחות ובין אם בגלל חשש מפגיעה חברתית. בדרך כלל על-מנת להקל על הילד או הילדה בשלב הראשוני הם יתבקשו לחבוש את הרטייה לשעתיים עד שלוש בלבד בכל יום, ואפשר גם לתזמן את השימוש לצפייה בטלוויזיה.
עבור ילדים עם משקפיים השימוש הנכון הוא מעל לרטייה (כלומר הרטייה מונחת ישירות על העין והמשקפיים מעליה). עוד כדאי לקחת בחשבון שבשבועיים שלושה הראשונים הראייה נחלשת ואי הנוחות גבוהה, אולם לאחר מכן מתחיל להיות מורגש שיפור ניכר.
הוא שאין צורך לחבוש רטייה שעות רבות. החסרונות הבולטים הם הסנוור בזמן שהטיפות משפיעות על העין (בגלל התרחבות האישונים), הצורך להתמיד בטיפול לתקופה ארוכה יותר והחשש מפני תופעות לוואי (כמו דופק מהיר, עור יבש וסומק). כמו כן במצבים קשים יחסית הטיפות אינן יעילות.
טיפול בלקויות ראייה אצל ילדים מחייב מומחיות ייחודית וניסיון רב. סיבה אחת היא החשיבות העצומה של האבחון המדויק והטיפול היעיל כדי למנוע נזק התפתחותי בלתי הפיך. סיבה שנייה היא הצורך למצוא פתרונות אפקטיביים שהם גם כאלה שהילדים מסוגלים להתמיד בשימוש בהם. הרופאים של Eye Care Medical Clinic כבר טיפלו בהצלחה בעין עצלה אצל ילדים רבים, ויסייעו גם לילד שלכם ליהנות מראייה תקינה בשתי העיניים.
יתרון חשוב אחר של המרפאה הוא הזמינות. בזכותה, בכל מקרה שבו ישנו חשש לעין עצלה אצל ילד או ילדה ניתן יהיה לדעת תוך זמן קצר אם אכן נדרש טיפול, ובמידת הצורך יבוצע הטיפול המתאים – וכך השיפור בראייה, בלמידה, בביטחון העצמי ובאיכות החיים באופן כללי יתרחשו במהירות.
צרו איתנו קשר – השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם!