מרפאת עיניים
- א' - ה' 19:00 - 9:00
- ו' - 14:00 - 9:00
- דיזנגוף 332, תל אביב יפו
דמעות אמנם מעוררות אצלנו אסוציאציות של עצב ומצוקה, אבל למעשה יש להן חלק נכבד בשמירה על בריאות העין. יובש בעין לעומת זאת עלול לגרום לכאב, ולפגיעה בראייה.
בעמוד זה תמצאו תשובות מפורטות לשאלות כמו מהם הגורמים להיווצרות עין יבשה, מהם הסימפטומים שמעידים על קיומה של הבעיה, כיצד מאבחנים אותה, מהן דרכי הטיפול השונות ועוד.
החשיבות הרבה של העיניים ורגישותן מחייבות מנגנוני הגנה יעילים: הארובה שומרת על העין מפני פגיעות מכניות, העפעפיים נסגרים כשישנו חשש לחדירת גוף זר ושכבת ההגנה השלישית היא הדמעות.
תפקיד אחד של הדמעות הוא לשטוף החוצה חומרים וגופים שהצליחו להיכנס אל העין ועלולים לגרום לה נזקים – לדוגמה האדים שנוצרים כשחותכים בצל וגם חלקיקים שונים, מיקרואורגניזמים מסוכנים ועוד. תפקיד שני הוא לסכך את העין באופן קבוע, כך שהיא תישמר נקייה מחיידקים ומאבק.
התפקיד השלישי של הדמעות בחיינו הוא סיוע בשמירה על לחץ תוך עיני בטווח הנורמה והתפקיד הרביעי הוא להקל על ההתמודדות עם כאבים עזים או רגשות סוערים – באמצעות בכי שמסלק מהגוף הורמוני מתח.
כדאי לדעת שכל אחד מהתפקידים הנ"ל מבוצע על-ידי דמעות מעט שונות: הדמעות ה"קבועות" כוללות שכבה רירית, שכבה מימית עשירה בחומרים אנטי בקטריאליים (למשל אימונוגלובולינים) ובאנזימים ושכבה ליפידית.
כשאנחנו בוכים ניתן למצוא בדמעות כמות גדולה יחסית של מגנזיום (שריכוז נמוך שלו בגוף משפר את מצב הרוח) וכאמור הורמוני מתח. דמעות אלה נקראת דמעות רגשיות, אלה שמסלקות מהעין חומרים לא רצויים הן דמעות רפלקסיביות והדמעות שמשמשות לסיכוך נקראות Basal Tears.
אנשים אשר סובלים מעיניים יבשות מדווחים על תחושה כאילו יש חול בעין או גוף זר כלשהו.
סימפטומים נוספים הם רגישות רבה לאור, כאבים בעיניים, עייפות של איבר חישה חשוב זה, צריבה ואדמומיות בעיניים. גם ראייה מטושטשת היא תופעה נפוצה, כשבדרך כלל מצמוץ מחזיר את המיקוד.
במקרים מסוימים העפעפיים נדבקים לאחר שינה. בכל מצב שבו מופיעים חלק מהתסמינים הנ"ל, מומלץ להגיע ללא דיחוי לבדיקה של רופא עיניים מנוסה.
צרו איתנו קשר > השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם!
דמעות מיוצרות באופן שוטף על-ידי בלוטת לקרימל (Lacrimal Gland) שנמצאת בשקע שמיועד לה בגולגולת, בחלק העליון של ארובת העין. הייצור מתבצע בכל פעם שאנחנו ממצמצים, ואם הקצב שלו נמוך מדי התוצאה היא יובש בעין.
סיבה נוספת לבעיה זו היא פגם בייצור שגורם לכך שהתכולה של כל דמעה לא תהיה זו הרצויה. בפרט עלול להיווצר יובש אם ישנה כמות מועטה מדי של החומרים השומניים, שמיוצרים על-ידי בלוטות חלב בשם מייבומיאן אשר נמצאות על שפת העפעפיים (גם העליונים וגם התחתונים).
השכבה השומנית היא זו שמונעת אידוי מוגבר, ועוד גורם שמשפיע מאוד על קצב האידוי הוא התנאים הסביבתיים. בין המצבים שבהם העיניים עלולות להפוך ליבשות:
הגעה למרפאת עיניים מקצועית מומלצת, גם כשנמצאים בקבוצות הסיכון השונות להיווצרותו של יובש בעין.
גורמי הסיכון הם:
יובש בעיניים הוא תופעה רווחת, כשעל פי ההערכות בין 15 ל-30% מכלל האוכלוסייה סובלים ממנה. זוהי גם אחת הסיבות העיקריות להגעה לרופא עיניים – כרבע מכלל הפניות. אבחון מקצועי מבוצע באמצעות שתי בדיקות, וזאת לאחר התבוננות כללית בעיניים ובעפעפיים ותשאול לגבי השגרה של המטופל/ת.
בדיקה אחת נקראת מבחן שירמר: זהו מבחן פשוט – בחלקה התחתון של העין (העפעף התחתון) מונח סרט נייר ייעודי לאומדן כמות הדמעות שמייצרת העין, ולאחר כמה דקות (בדרך כלל 5) נמדדת הרטיבות של הנייר. לפני הבדיקה מוזלפות לכל עין טיפות לאלחוש כדי שהגירוי שיוצר הנייר לא יגרום לדמע מוגבר.
הבדיקה השנייה מבוססת על צביעת העין בצבע פלורסנטי (ע"י הזלפת טיפות שכוללות את הצבע ועפעוף שמורח אותן בכל רחבי העין). לאחר הצביעה נבחנת העין באמצעות קרן אור באורך הגל המתאים ובעזרת פנס מיוחד. רופא העיניים מודד את פרק הזמן עד להתייבשות העין מדמעות. אם תוך פחות מ-10 שניות ניתן להבחין בכתמים יבשים, זוהי אינדיקציה ליובש בעין.
כמו מצוקות רפואיות רבות, ובעצם שלל בעיות שאנחנו נתקלים בהן בחיים, כדאי לנסות למנוע את היווצרות היובש כך שלא יהיה כלל צורך לטפל בו.
אמצעי המניעה כוללים מתן הפוגות לעיניים כשעובדים מול מחשב, הקפדה על שימוש בעדשות מגע מתאימות (ובפרט עדשות סקלרליות), שימוש במכשירים שמוסיפים לחות לאוויר (או לחילופין ויתור על מזגן בחלק מהזמן),
שמירה על היגיינה בעיניים (בעזרת רטיות חמימות ולחות), עיסויים עדינים של העפעפיים וניקוי שגרתי שלהם (ובפרט אחרי שמתאפרים).
צרו איתנו קשר > השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם!
ישנן אפשרויות רבות לטפל ביובש בעין. הבחירה היא בהתאם לחומרת המצב ולמאפיינים הספציפיים של המטופל או המטופלת, על בסיס אבחון מקצועי של רופא עיניים עתיר ניסיון.
כשמקור היובש בעיניים הוא אידוי מהיר מדי – למשל עקב דלקת בעפעפיים (בלפאריטיס) – ניתן להשתמש בטיפות עיניים שכוללות חומרים שומניים שמאטים את קצב האידוי. כמו ישנם ג'לים ומשחות שמכסים את שטח העין ומגנים עליה.
סוג אחר של תרופות הוא אנטי דלקתיות, שכן עיניים יבשות באופן קבוע נוטות לפתח דלקות. בקטגוריה זו ישנם גם סטרואידים, גם תרופות טטרא-ציקליניות וגם טיפות שנקראות ציקלוספורין. שימוש ממושך בתרופות אלה עלול להוביל לתופעות לוואי בלתי מבוטלות.
תחליפי דמעות הם בדרך כלל האופציה המומלצת ביותר להקלה על עין יבשה. ישנו מגוון רחב מאוד של דמעות מלאכותיות שמהוות תחליף לאותן דמעות שלא מיוצרות באופן טבעי בעין. בפרט חשובה ההבחנה בין טיפות שיש בהן חומרים משמרים (על-מנת למנוע היווצרות חיידקים בתוך הבקבוקונים שמכילים את הדמעות המלאכותיות) לבין טיפות מתקדמות שנשמרות היטב גם ללא חומרים משמרים.
הסיבה לכך היא שהחומרים המשמרים עלולים להוביל לתגובה אלרגית, ולכן תדירות השימוש בטיפות שמכילות חומר שכזה מוגבלת.
טיפול חדשני שמבוסס על הבזקי אור אשר מגרים את בלוטת המייבומיאן (שכאמור נמצאת בעפעפיים ומייצרת את השכבה השומנית של הדמעות). בזכות הגירוי הנ"ל מיוצרות דמעות "יעילות" שמונעות אידוי מוגבר.
אחרי טיפול אחד ב-IPL מושג שיפור מבחינת מצב העין למשך כשבוע. טיפול נוסף מאריך את טווח השיפור לכשבועיים עד שלושה, ואם עוברים עוד 2 טיפולים (בהפרש של כחודש זה מזה) בגלי אור האימפקט המבוקש נשמר למספר חודשים. משך הטיפול הוא כ-20 דקות, הוא לא כרוך בכאב (תיתכן אי נוחות מסוימת) ומיד לאחריו ניתן לחזור לשגרה רגילה ללא כל מגבלה.
במרפאת Eye Car ממתינים לכם רופאי עיניים בעלי ניסיון רב, באופן כללי ובפרט באבחון ובטיפול בעין יבשה. מרכיב חשוב נוסף באיכות השירות שתקבלו הוא הציוד המתקדם, שמבטיח אבחון מדויק לחלוטין של מצב העין ושל הגורמים ליובש אם ישנו.
ההתאמה של הפתרון נעשית על סמך בקיאות מעמיקה כך שתמיד נבחרת האופציה היעילה ביותר – בדרך למניעת כאבים ותחושות לא נעימות והחזרת הראייה המיטבית.
צרו איתנו קשר > השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם!