מרפאת עיניים

חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

בדיקת ראייה (רפרקציה)

הראייה שלנו מבוססת על שבירת קרני אור בעין. בכל מקרה שבו השבירה אינה תקינה, נוצר ליקוי בראייה. על-מנת לתקן את הליקוי נדרש פתרון בדמות משקפיים או ניתוח בלייזר, וכדי להבין מהם המשקפיים המתאימים לאדם או כיצד לבצע את הניתוח המתקדם נערכת בדיקת רפרקציה. תוצאות הבדיקה הן הבסיס לאבחון המדויק של יכולת הראייה בכל אחת מהעיניים ולקבלת ההחלטות לגבי הטיפול.

מהי בדיקת רפרקציה?

פירוש המילה רפרקציה היא תשבורת, כלומר השבירה של קרני האור בתוך העין.

שבירת קרני האור בעין האנושית מתבצעת בעדשה ובקרנית. הקרנית היא השכבה שנמצאת מתחת ללובן העין, ובה מתרחש החלק העיקרי של שבירת האור. השלב הסופי של התשבורת מתרחש בעדשה, שכבה שנמצאת מתחת לקשתית ולאישון בגלגל העין. 

לקרנית יש עקמומיות קבועה, העובי שלה במרכז הוא 0.5-0.6 מ”מ ובהיקף כ-0.8 מ”מ, וקוטרה הוא בערך 11.5 מ”מ. בעדשה העקמומיות משתנה שכן חלק זה של העין יכול לשנות את העובי שלו באמצעות שרירים ריסניים. שינוי העקמומיות משנה את אופן השבירה של האור בעין כך שבמצב תקין אנחנו יכולים לקבל תמונה חדה גם כשאנחנו מסתכלים על אובייקטים רחוקים מאיתנו (במקרים אלה העדשה תהיה שטוחה יחסית) וגם כשאנחנו מתבוננים בפרטים מקרוב (במקרים אלה נדרשת שבירה נוספת של קרני האור בעדשה, שהופכת קמורה יותר).

לאחר שהוא עובר דרך הקרנית והעדשה, מגיע האור אל הרשתית, השכבה שבה הוא מתורגם לאותות חשמליים ומסרים עצביים שהמוח יודע לפענח. אם ישנה בעיה כלשהי בקרנית ובעדשה, הוא יישבר לפני הרשתית או אחריה ולא עליה – והתוצאה תהיה קוצר ראייה או רוחק ראייה.

האבחון המדויק ומציאת הפתרון האופטימלי מבוססים כאמור על בדיקת רפרקציה.

בדיקת רפרקציה

מצבים בהם נדרש לבצע בדיקה רפרקציה

בכל מצב שבו הראייה אינה חדה, או מקרוב או מרחוק, מומלץ לעבור בדיקת רפרקציה על-מנת לקבל תמונת מצב מלאה ולבחור בהתאם את הטיפול המיטבי.

זקוקים לבדיקת ראייה?

צרו איתנו קשר > השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם!

״בעלי ביטוחי בריאות פרטיים זכאים לקבלת החזר תשלום על ייעוצים או בדיקות, בהתאם להסכם שלהם עם חברות הביטוח. כמו כן, מומלץ לבדוק את דמי השתתפות והזכאות מול קופת החולים״

בדיקות העיניים הקיימות

ישנן מספר בדיקות עיניים שמטרתן אבחון מצב הקרנית והעדשה, ובהתאם זיהוי ליקויי ראייה.

בדיקת ראייה – הבדיקה הבסיסית ביותר. הנבדקים מתבוננים ממרחק מסוים על לוח שבו בכל שורה מופיעות אותיות, ומתבקשים להקריא אותן. ככל שיורדים במורד הלוח, הגודל של כל אות הופך קטן יותר, ולכן נדרש מיקוד גדול יותר כדי להצליח לקרוא. 

אם החל משלב מסוים ישנו קושי ניכר לזהות בבהירות את האותיות או שמתחילות לצוץ טעויות, זוהי אינדיקציה מובהקת לבעיה בשבירת האור – ועל סמך השורה שבה החלה הראייה להשתבש ניתן לדעת את מידת הליקוי (שמתורגמת למספר במשקפיים, אם זהו הפתרון שנבחר). לחצו למידע  נוסף על בדיקות ראייה בסיסיות ומתקדמות.

בדיקת רפרקציה (שמוכרת גם בשם בדיקת צילינדר) – צילינדר, או במונח המקצועי אסטיגמציה, הוא ליקוי אופטי שכיח שנגרם עקב קמירות לא אחידה בקרנית או בעדשה. כתוצאה מכך במקום שהאור יישבר בנקודה אחת ברשתית (במרכז שכבה זו שנקרא מקולה), ישנם שני מוקדים של שבירה, קרני האור מתעוותות והראייה הופכת למטושטשת. 

בדיקת רפרקציה מאפשרת לקבוע את דרגת הצילינדר אשר נמדדת בדיופטר, כשעד 1 דיופטר הצילינדר מוגדר “נמוך”, ומעל 3 דיופטר הוא “גבוה” (ישנו גם צילינדר בינוני בטווח שבין 1 ל-3 דיופטר). נתונים נוספים שמתקבלים בבדיקות רפרקציה הם הכיוון של הצילינדר והמבנה שלו (סדיר או לא סדיר). על סמך כל המידע הנ”ל ימליץ רופא העיניים על הפתרון האופטימלי.

ישנן מספר דרכים לבצע בדיקות רפרקציה – פירוט בהמשך.

קיימים מספר סוגי בדיקות ראייה

מטרתן של בדיקות אלה הם לאבחון מצב הקרנית והעדשה ובהתאם זיהוי ליקויי ראייה.

בדיקת ראייה - הבדיקה הבסיסית ביותר. הנבדקים מתבוננים ממרחק מסוים על לוח שבו בכל שורה מופיעות אותיות, ומתבקשים להקריא אותן.

בדיקת רפרקציה (שמוכרת גם בשם בדיקת צילינדר), ליקוי אופטי שכיח שנגרם עקב קמירות לא אחידה בקרנית או בעדשה.

מתי צריך לעבור את הבדיקה?

ראייה חדה תלויה כאמור בשבירת אור תקינה, ולשם כך נדרש כוח שבירה מדויק בקרנית ובעדשה. גורם נוסף שמשפיע על חדות הראייה הוא האורך של ציר העין, כלומר המרחק בין פני הקרנית לרשתית. לקרנית יש כוח שבירה של כ-42 דיופטר, לעדשה כוח שבירה של כ-19 דיופטר ואילו האורך התקין של ציר העין אצל מבוגרים הוא כ-24 מ”מ.

כשציר העין ארוך יותר, ישנו סיכוי גבוה לשבירת האור לפני הרשתית, וכתוצאה מכך קוצר ראייה (כלומר תמונה מטושטשת כשמתבוננים על אובייקטים רחוקים). גם כוח שבירה גדול יותר בקרנית ובעדשה מוביל לאותו מצב.

כשציר העין קצר יותר, או כשכוח השבירה נמוך, ישנו סיכוי גבוה לשבירת האור אחרי הרשתית, וכתוצאה מכך רוחק ראייה (תמונה מטושטשת כשמסתכלים מקרוב).

בכל מצב שבו הראייה אינה חדה, או מקרוב או מרחוק, מומלץ לעבור בדיקת רפרקציה על-מנת לקבל תמונת מצב מלאה ולבחור בהתאם את הטיפול המיטבי. גם כשבדיקת ראייה – שאותה מומלץ לעבור באופן קבוע פעם בשנה (ולפעמים בתדירות גבוהה אף יותר) – מגלה בעיה כלשהי ייתכן צורך בבדיקת רפרקציה בכדי שהאבחון יהיה מעמיק יותר.

בדיקת חדות ראייה

האפשרויות השונות לביצוע בדיקת רפרקציה

ישנן מספר שיטות לביצוע בדיקת רפרקציה, כלומר בדיקה של תשבורת האור בעין. לרוב ייעשה שימוש ביותר אחת, וזאת על מנת להגיע לתוצאות המדויקות ביותר האפשריות.

שלוש הדרכים העיקריות הן:

בעזרת רטינוסקופ – בשיטה זו רופא העיניים מסתכל אל תוך העין של הנבדק/ת באמצעות מכשיר זה ובוחן את דפוסי החזר האור.

שיטת ה – Refinement – דרך זו של בדיקת רפרקציה מבוססת על הצבת סדרת עדשות מול הנבדק/ת. לאחר מכן הנבדקים מתבקשים לענות מתי הם רואים טוב ומתי פחות. בחלק מהמקרים מתבצעת בדיקה זו עם הרחבה של האישונים, וזאת במטרה לנטרל את תהליך שינוי הקמירות של העדשה.

עם אוטורפרקטומטר – מכשור נוסף לבדיקת חדות הראייה. האוטורפרקטומטר הוא מעין מחשב שכולל מסך שעליו מוקרנות תמונות כלשהן. הנבדקים מביטים בהן ומציינים את מידת החדות של כל תמונה. בהתאם לתשובות שמתקבלות ואשר מוזנות למחשב, מופק בסוף הבדיקה פלט עם הערכה כללית של הראייה.

היערכות לבדיקת רפרקציה

  • יש להגיע לבדיקה עם תוצאות בדיקות ראייה קודמות.
  • יש להגיע לבדיקה עם רשימה של כל טיפות העיניים שבהן משתמשים (אם יש כאלה, כמובן).
  • במידה והאדם משתמש במשקפי קריאה, יש להביא אותם לבדיקה.
  • חשוב לציין רגישויות לתרופות.
  • אם בוצעה הרחבת אישונים, אסור לנהוג לאחר הבדיקה (כ-3-4 שעות), וכדאי להגיע עם מלווה (וכן להשתמש במשקפי שמש בגלל הרגישות הרבה לאור בשעות הראשונות שאחרי הרחבת האישונים).
רופאת עיניים בוחנת מקרוב את העיניים של המטופל

פתרונות לליקויי ראייה לאחר בדיקת רפרקציה

על-מנת לתקן את ליקוי הראייה נדרש פתרון בדמות משקפיים או ניתוח בלייזר, וכדי להבין מהם המשקפיים המתאימים לאדם או כיצד לבצע את הניתוח המתקדם נערכת בדיקת רפרקציה.

לייעוץ ובירורים בנושא בדיקות רפרקציה

צרו איתנו קשר > השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם!

״בעלי ביטוחי בריאות פרטיים זכאים לקבלת החזר תשלום על ייעוצים או בדיקות, בהתאם להסכם שלהם עם חברות הביטוח. כמו כן, מומלץ לבדוק את דמי השתתפות והזכאות מול קופת החולים״

טיפול - התאמת משקפיים

רפרקציה לא תקינה עלולה לפגום במידה ניכרת בחדות הראייה ולכן גם באיכות החיים. הפתרון הראשון האפשרי הוא באופן טבעי משקפיים. הדרך שבה המשקפיים מתקנות את הליקוי הוא על-ידי קביעת צורה מדויקת לעדשה – אם העדשה של המשקפיים תכלול עיוות הפוך לעיוות של העדשה בעין, האסטיגמציה מנוטרלת והראייה חוזרת להיות חדה. 

על-מנת שהשימוש באביזר פשוט ואפקטיבי זה יהיה אכן יעיל ויוביל לחדות ראייה הן מקרוב והן מרחוק, נעזר רופא העיניים בממצאי בדיקת רפרקציה. המרשם למשקפיים כולל 3 נתונים עיקריים: הצילינדר (שנמדד בדיורטר), הציר (במעלות, בהתאם לכיוון האסטיגמציה שאותרה) ועוצמת העדשות הנדרשת בהתאם לאסטיגמציה שנמדדה. במקרים של קוצר ראייה (כאמור תמונה מטושטשת כשמתבוננים בפרטים רחוקים), 

הסימן של העוצמה הוא מינוס, ובמקרים של רוחק ראייה (תמונה מטושטשת כשמסתכלים על אובייקטים מקרוב), הסימן של העוצמה הוא פלוס.

מאחר שהעיניים אינן סימטריות, ייתכנו הבדלים בין הרפרקציה בעין ימין, לבין הרפרקציה בעין שמאל ובהתאם מרשמים שונים לשתי העדשות של המשקפיים. 

נתון חשוב נוסף לצורך ייצור המשקפיים (פעולה שמתבצעת על-ידי אופטיקאי מנוסה) הוא המרחק בין האישונים. נתון זה, שמסומן באותיות PD, נדרש בגלל שהעדשות במשקפיים חייבות להיות בדיוק מול האישונים של העיניים (האישון הוא חור בקשתית, שכבה שנמצאת בין הקרנית לבין הרשתית). ככל שעוצמת העדשות גבוהה יותר, כך גדלה חשיבות הדיוק ב-PD.

התאמת משקפיים

משקפיים מותאמות בהתאם לתוצאות הבדיקה

מאחר שהעיניים אינן סימטריות, ייתכנו הבדלים בין הרפרקציה בעין ימין לבין הרפרקציה בעין שמאל ובהתאם מרשמים שונים לשתי העדשות של המשקפיים.

ניתוחי רפרקציה (לייזר)

קוצר ראייה הוא בעיה נפוצה מאוד, כשלפי ההערכות מדובר על כרבע מהאוכלוסייה במדינות המפותחות. משקפיים הן פתרון יעיל מבחינת הבטחת חדות הראייה, אבל ישנה מידה בלתי מבוטלת של אי נוחות בהרכבתן באופן קבוע, ולכן פותחה גם אלטרנטיבה – ניתוח לייזר לתיקון ראייה (או בשם נפוץ אחר, הסרת משקפיים בלייזר).

הניתוח הוצג כבר בשנות ה-80 של המאה הקודמת, אושר לביצוע על-ידי ה-FDA (מנהל המזון והתרופות של ארה”ב, שמוכר בעולם כולו כמקור סמכות בכל הנוגע לטיפולים רפואיים) והשתכלל מאז במידה משמעותית.

ניתוח לייזר לתיקון ראייה – כל האפשרויות

באמצעות הלייזר ניתן לתקן גם קוצר ראייה, גם רוחק ראייה וגם אסטיגמטיזם.

עבור קוצר ראייה, הפעולה שמבצע הלייזר היא הסרה של רקמה מהחלק המרכזי של הקרנית כדי להשטיח אותה. בדרך זו קרני האור נשברות על הרשתית ולא לפניה, והראייה משתפרת.

עבור רוחק ראייה, כאמור מצב שבו קרני האור נשברות אחרי הרשתית במקום עליה, הלייזר יסיר רקמות מהחלק ההיקפי של הקרנית כדי להגביר את הקימור.

עבור אסטיגמטיזם, מצב שבו קרני האור מתפצלות לשתיים בנקודת השבירה, התיקון הוא שיוף הקרנית באופן אובלי ולא עגול.

הסוג הספציפי של ניתוח לייזר לתיקון ראייה נקבע בהתאם למידת חומרת הבעייה. במקרים שבהם המצב לא חמור מאוד, אפשר להסתפק בהסרת כמות מועטה של רקמות מהקרנית, והשיטות שבהן ישתמש רופא העיניים שמבצע את הניתוח נקראות LASEK, PRK ו-ASA. מבחינת אחוזי ההצלחה אין הבדל בין שיטות הניתוח השונות, כך שהבחירה היא בעיקר על סמך ההעדפות של המנתח והשיטה שבה הוא צבר את המיומנות הגבוהה ביותר.

כשנדרשת הסרה של רקמה מעומק הקרנית, עקב צורך לתקן ליקוי ראייה משמעותי, ניתוח רפרקציה בלייזר נקרא LASIK.

היערכות לניתוח רפרקציה (לייזר)

על-מנת להחליט אם ניתוח תיקון ראייה בלייזר מתאים למטופל או למטופלת הספציפיים, מתבצעות מספר בדיקות: בדיקת קרקעית העין, בדיקת רפרקציה ומיפוי קרנית (באמצעות טופוגרפיה או טופוגרפיה עמוקה). תוצאות הבדיקות מאפשרות גם לדעת האם נדרש שיוף שטחי או שיש צורך בשיוף עמוק.

תופעות לוואי והתאוששות

ניתוחי ASA, LASEK ו-PRK מתאפיינים בהתאוששות מהירה יחסית, ובמרבית המקרים כבר כעבור שבוע ניתן לחזור לשגרה מלאה. תופעות הלוואי העיקריות הן גירוי עז בעין, דמע, צריבה, תחושה מוזרה שישנו גוף זר בעין, כאב מסוים וטשטוש ראייה. בדרך כלל כל התופעות הנ”ל נעלמות מעצמן לאחר 3 ימים.

שיוף עמוק, כלומר ניתוח LASIK, לא גורם לכאב וגם אם כן נוצרת תחושה כזו היא תחלוף תוך שעות בודדות. השיפור בראייה הינו מידי ולכן אפשר גם לחזור לתפקוד מלא כמעט מיד.

יחד עם זאת,

בדיקת עיניים - ניתוח לייזר
כל סוגי הניתוחים לתיקון הראייה

מחייבים סבלנות: ריפוי הקרנית נמשך מספר חודשים ובפרק זמן זה ישנה גם תחושת יובש (משמעותית יותר ככל שהשיוף עמוק יותר), וכן ירידה מבחינת איכות הראייה הניגודית.

תופעה נוספת שמלווה את המנותחים במשך מספר חודשים היא הופעה של הילות סביב מקורות אור.

עוד חשוב להדגיש שאחוזי ההצלחה של ניתוחים לתיקון הראייה בלייזר מתאפיינים באחוזי הצלחה גבוהים,

אבל אם המצב ההתחלתי היה קשה יחסית, ייתכן ליקוי מסוים בתשבורת האור גם אחרי הניתוח, ובהתאם צורך במשקפיים (עם מספר נמוך) בלילה, לצורך קריאה, בקולנוע וכו'.

לסיכום

ההשתכללות המשמעותית של תחום רפואת העיניים – גם מבחינת האפשרות לאבחן במדויק כל ליקוי בראייה, וגם מבחינת המגוון הרחב של אופציות הטיפול – מאפשרת לכולנו ליהנות מראייה מיטבית גם כשתשבורת האור לקויה.

בדיקת רפרקציה במרפאת עיניים שמצוידת בדגמים המתקדמים של המכשירים הרלוונטיים, ועל – ידי רופא עיניים בעל ניסיון עשיר, היא הבסיס למציאת הפתרון. מומלץ בחום לא לוותר על בדיקה זו כשהראייה, לקרוב או לרחוק, מטושטשת, אלא לנצל את הידע הקיים ולזכות בחיים עם איכות אמיתית.

בדיקות ראייה - מרפאת העיניים Eye Care

בקליניקה שלנו 8 רופאים מומחים לרפואת עיניים מהמובילים בישראל שנבחרו בקפידה על בסיס ערכים משותפים של דאגה ללקוח חמלה ומצוינות. ובכללם מנהלי מחלקות מבתי החולים המובילים בישראל. כמו כן במרפאתנו הציוד המתקדם ביותר בעולם בתחום רפואת העיניים. תוכלו לבצע אצלנו את כל סוגי בדיקות הראייה. 

אנו נעניק לכם טיפול מקצועי ומקיף בכל תחומי רפואת העיניים, בדיקות רפרקציה, ניתוחי לייזר, טיפול בעין יבשה, טיפול בגלאוקומה, בדיקת רשתית OCT, מיפוי קרנית, אבחון וטיפול בקטרקט, טיפול בפזילהעין עצלה, צילום פונדוס, בדיקת לחץ תוך עיני, ועוד… בדיקות ואבחונים מתבצעות בקליניקה באופן מיידי, פענוח תוצאות בתוך 24 שעות בלבד. 

שירותי רפואת עיניים - מרפאת EYE CARE

רופאים מומחים ומנוסים

בדיקת רפרקציה במרפאת Eye Care שמצוידת בדגמים המתקדמים של המכשירים הרלוונטיים, ועל-ידי רופא עיניים בעל ניסיון עשיר, היא הבסיס למציאת הפתרון המתאים. למידע נוסף ולבירורים צרו איתנו קשר

זקוקים לבדיקת רפרקציה?

צרו איתנו קשר > השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם!

״בעלי ביטוחי בריאות פרטיים זכאים לקבלת החזר תשלום על ייעוצים או בדיקות, בהתאם להסכם שלהם עם חברות הביטוח. כמו כן, ישנה השתתפות של קופות החולים בחלק מהטיפולים"